Maris Sonores.
Maris Sonores. ©maartenheijenk.nl

Maris Sonores wil veelzijdigheid tonen tijdens jubileumconcert in Koetshuis

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - Muziekvereniging Maris Sonores viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Het slotakkoord van dit feestjaar is een jubileumconcert op zaterdag 7 november om 19.30 uur in het Koetshuis te Biddinghuizen.

Persbericht Maris Sonores:

,,De algemene muziekvereniging Maris Sonores startte 50 jaar geleden op 10 mei 1965 met 28 muzikanten. Het fanfarekorps kreeg de Latijnse naam Maris Sonores, wat geluiden der zee betekent, waarmee de verbinding tussen de muziek en de polder Oostelijk Flevoland als onderdeel van de Zuiderzeewerken was gelegd. De start was moeizaam.

Biddinghuizen telde destijds slechts 1000 relatief jonge inwoners. De muzikaliteit moest van de grond af worden opgebouwd. In de jaren zeventig begon de fanfare te draaien. De vereniging werd uitgebreid met een tamboerkorps  en in 1975 met majorettes.  Tijdens het 25-jarig bestaan bestond de vereniging uit 100 leden. De vereniging verzorgde in die tijd veel straatoptredens in Biddinghuizen en omstreken.

Opening Rijksmuseum

Als vereniging van en voor Biddinghuizen, verzorgt Maris Sonores de muzikale omlijsting van veel activiteiten in het dorp. Al jaren is de vereniging van de partij bij de intocht van Sinterklaas, de avondvierdaagse en op Koningsdag. Helaas niet meer met tamboers en majorettes, maar ondanks de smallere basis zijn de muzikale prestaties onder leiding van tambour-maître Jacco Nijdam van voldoende niveau.

Het hoogtepunt van alle straatoptredens was in 2013 in Amsterdam. Maris Sonores mocht Flevoland vertegenwoordigen tijdens de opening van het Rijksmuseum.

SMS

Maris Sonores steekt veel energie in de opleiding van jeugdleden. Dit doen ze samen met het Centrum Kunstzinnige Vorming (CKV) van de gemeente. Met het jeugdorkest SMS (Starters Maris Sonores) wordt specifiek aandacht geschonken aan de opleiding van de toekomst van de vereniging. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Op een gezellige wijze wil de vereniging jong en oud de mogelijkheid bieden om muziek te maken en deel te nemen aan het verenigingsleven.

Veelzijdig

50 jaar Maris Sonores, een veelzijdige vereniging met veelzijdige optredens. De straatoptredens blijven onderdeel van de activiteiten, maar de muzikaliteit van de vereniging komt echt tot zijn recht bij de zittende optredens. Subtiel, zoals tijdens de kerstaubade op 1e Kerstdag. Begeleidend tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking of bij een Biddinghuizer initiatief, zoals de musical Morgenland. Maar ook groots tijdens haar eigen concerten, zoals het Nieuwjaarsconcert in de Meerpaal en het jaarlijkse najaarsconcert in het Koetshuis.'

Jubileumconcert

De veelzijdigheid van het fanfareorkest zal zichtbaar en hoorbaar zijn tijdens het 50-jarig jubileumconcert. Het openingswerk is Adventure Island en het orkest gaat met het publiek naar de Schotse Hooglanden in Call of the clans. Prachtige werken voor fanfareorkesten, waar veel repetitie-uren in zitten. Ook SMS treedt op.

Vanzelfsprekend speelt het orkest ook zeer bekende werken van o.a. de Nederlandse componist Tonny Eyk met medewerking van pianist Hans Aantjes. Na de pauze doet de Pop z’n intrede met werken van Coldplay en de King of Pop Michael Jackson. Het dank gaat eraf, wanneer de rockband The Croakers met het orkest Bed of Roses van Bon Jovi speelt. Kortom, het wordt een grandioos jubileumconcert. Het fanfareorkest en SMS staan onder leiding van Arjan Rutten.''