Het door de gemeente gepresenteerde plan voor de Walvisstraat.
Het door de gemeente gepresenteerde plan voor de Walvisstraat. Ā©maartenheijenk.nl

Walvisstraat krijgt om en om clusters met parkeerplaatsen en met groen

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat de Walvisstraat aanpakken. De straat achter de winkels, evenwijdig aan De Rede, moet onderdeel worden van de zogenaamde ā€˜centrumringā€™. Dat betekent dat er in het midden een rijbaan voor autoā€™s in gebakken klinkers komt en aan beide zijkanten een rode ā€˜fietssugestiestrookā€™.

De plannen van de gemeente voor de Walvisstraat werden maandag gepresenteerd tijdens een inspraakmiddag in kerkcentrum de Open Hof.

Steenbergenplein

De ā€˜centrumringā€™ is vorig jaar doorgetrokken tot en met het Steenbergenplein. ā€žMaar de ring stopt nu vlak voor de Walvisstraatā€, zo motiveert de door de gemeente ingehuurde landschapsarchitect Annemiek van Koldenhoven de veranderingen aan de Walvisstraat.

Momenteel kent de Walvisstraat volgens Van Koldenhoven een ā€˜rommelige opbouwā€™. Aan de achterkant van de winkels staan garageboxen en zijn veel parkeerplaatsen ā€žDat oogt heel erg stenigā€, vindt zij. Aan de kant van de woningen staan esdoorns. ā€žDie zijn van matige kwaliteit, ongeveer eenderde van de bomen is heel erg slechtā€, meldde de gemeente maandag.

Om en om

In de plannen zoals ze nu gepresenteerd zijn, krijgt de Walvisstraat om en om zowel links als rechts van de straat clusters met dwarsparkeren en concentraties met groen. ā€žDe parkeerplaatsen komen links en rechts van de weg te liggen en niet meer alleen aan de kant van het centrumā€, legde Annemiek van Koldenhoven uit, ā€žDoor ook aan de andere kant van de weg bomen te planten, oogt de weg straks smaller en groener.ā€

Het is de bedoeling dat er aan de kant van de woningen een heg komt tussen de parkeerplaatsen en het voetpad. Daardoor kijken de bewoners niet tegen het blik aan.

Plateaus bij kruisingen

Ter hoogte van de Commandeurstraat en de Harpoenierstraat wil de gemeente verhoogde plateaus aanbrengen. ā€žNet zoals op het Steenbergenpleinā€, aldus Van Koldenhoven, ā€žDe klacht is dat er behoorlijk hard gereden wordt. Door die plateaus breng je de snelheid terug.ā€

De twee plateaus moeten het bovendien makkelijker maken om over te steken: voetgangers hoeven niet meer stoepie-af en stoepie-op. De oversteekplaatsen sluiten aan op de beide stegen tussen de Walvisstraat en het Meerpaalplein.

Afbeelding
Landbouwsector in gemeente Dronten relatief veel kleiner dan in de NOP 1 uur geleden
De flyer van de politie.
Politie flyert in de buurt van Roggebotzand om vermiste Marc Jaskulski te vinden 16 uur geleden
Sporthallen 't Dok tijdens de coronaperiode.
Tien gebouwen gemeente Dronten gaan tegen de vlakte 23 uur geleden