Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Dronten wil nieuwe fouten in verkiezingsuitslag voorkomen: Eerst slapen, dan pas tellen

Gemeente

DRONTEN - Als het aan B en W ligt, worden de stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen nauwkeuriger geteld dan tot nu toe het geval was. Het college wil meedoen aan een landelijk experiment, waarbij de medewerkers na een drukke dag op het stembureau eerst gaan slapen en pas de volgende dag gaan tellen.

„Het handmatige tellen van de stembiljetten aan het einde van een lange verkiezingsdag vraagt altijd veel accuratesse”, schrijven B en W. Het leidde in maart in de gemeente Dronten tot blunders bij de Tweede Kamerverkiezingen. DeDrontenaar.nl ontdekte toen 26 telfouten bij de verkiezingsuitslag in Swifterbant.

Alleen voorlopige uitslag

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 wil het college dergelijke telfouten voorkomen. De bedoeling is dat de stembureaus na de sluiting van de stemming, ’s avonds om negen uur, alleen het aantal stemmen per lijst tellen. Op grond daarvan wordt op de verkiezingsavond slechts een voorlopige uitslag bekendgemaakt.

„Het stembureau telt dus niet de stemmen die op afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht”, aldus B en W. Dat gebeurt pas de volgende dag op één centrale locatie. Daar wordt de uitslag van elk stembureau vastgelegd.

Het voorstel om aan dit experiment mee te doen moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Gemeenteraadsverkiezingen

Afbeelding
Voetbalcompetitie begint voor Dronter ploegen met louter gelijkspelletjes 1 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hillebracht hijst vlag voor een 'groene, eerlijke en betere wereld' 1 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Dronten legt al ruim 3 ton opzij voor eerste grote uitbreidingsplannen 22 uur geleden