Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Nieuwe dossier landjepik gemeente Dronten bestaat uit 310 ‘significante zaken’

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft al eerder aangekondigd dat er de komende jaren 450 nieuwe zaken van oneigenlijk grondgebruik worden aangepakt. De gemeente schrijft nu dat het om 310 ‘significante zaken’ gaat. Bij alle overige gevallen gaat het om slechts een paar vierkante meter.

De gemeente gaat zich in 2018 en 2019 concentreren op deze 310 significante gevallen van ‘landjepik’. Het vormt de tweede fase van de gemeentelijke inhaalslag om een einde te maken aan oneigenlijk grondgebruik.

Verkoop van tuingrond

De eerste fase van die inhaalslag heeft volgens het gemeentelijke ‘verslag vergunningen & handhaving’ in 2016 geleid tot de verkoop van 143 vierkante meter tuingrond (opbrengst: € 10.648). Vorig jaar werd er 328 vierkante meter gemeentegrond verkocht (opbrengst: € 19.940).

In 2016 zijn er 11 percelen teruggeclaimd. Vorig jaar waren dat er 60. Deze zijn nu weer in beheer bij de gemeente. De dossiers waarbij de grond is verkocht of teruggeclaimd, zijn daarmee afgesloten.

Weigerachtig

Op het moment dat het verslag werd geschreven, waren er uit de eerste fase nog 16 dossiers in behandeling. „In een aantal zaken vindt handhaving plaats omdat deze bewoners weigerachtig blijven om de gemeentegrond terug te geven”, schrijft de gemeente.

Huurwoningen

Behalve op oneigenlijk grondgebruik bij koophuizen, wil de gemeente zich ook gaan richten op ‘landjepik’ bij huurwoningen. Volgens het verslag blijkt dit om meer grond te gaan dan de gemeente had ingeschat: „Er wordt een voorstel voorbereid hoe dit aan te pakken.”

Oneigenlijk grondgebruik

!