Eikenprocessierups
Eikenprocessierups

Eikenprocessierups wordt ware plaag in Dronten: ieder jaar een verdubbeling

Gemeente

DRONTEN - In 2017 waren er in de gemeente Dronten 150 bomen met eikenprocessierupsen, vorig jaar waren het er 300 en dit jaar tot nu toe al 600. Bij het opruimen geeft de gemeente Dronten prioriteit aan locaties waar een hogere kans is op contact: de omgeving van scholen, kinderdagverblijven, sportvelden en parken.

Op zich valt het probleem in de gemeente Dronten nog mee. Zo schat de gemeente Noordoostpolder dit jaar 2.100 gemeentelijke bomen te moeten verlossen van de rups. Toch constateert Suzanne Stoop (PvdA) dat inwoners zich zorgen maken.

Maak melding

Dat is niet ten onrechte, reageert wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie). Hij herinnert eraan dat de gemeente de afgelopen week een voorlichtingscampagne is gestart. De wethouder roept op om melding te maken van nesten die nog niet zijn gemarkeerd: „Daar wordt dagelijks op gereageerd.”

De gemeente verwijdert de nesten niet zelf. Dat gebeurt door een aannemer met speciale apparatuur en opgeleide medewerkers. Volgens Siepel is het onmogelijk om alles op heel korte termijn schoon te maken: „We zijn nu zo’n twee weken bezig en het duurt nog een aantal weken.”

Kaart op website

Het PvdA-raadslid vraagt om een kaart op de gemeentelijke website te publiceren waarop de getroffen bomen staan aangegeven. Zij meent dat vooral hondeneigenaren daar baat bij hebben. Siepel vindt het belangrijker om op de plek zelf goed aan te geven dat er een nest zit: „Want als ik ga wandelen, ga ik niet eerst op internet kijken.”