Frans Rietveld (SP)
Frans Rietveld (SP) ©maartenheijenk.nl

SP wil afvalstoffenheffing extra verhogen, CDA kiest juist voor minder snelle stijging

Gemeente

DRONTEN - B en W stellen voor om de afvalstoffenheffing met 19% te verhogen. De SP komt met een voorstel om naar 23% te gaan. Het CDA wil er 16% van maken. In ruil daarvoor kiest de SP voor een verlaging van de tarieven van de milieustraat. Het CDA wil die tarieven juist verder verhogen.

Het voorstel van B en W en de alternatieven van CDA en SP worden vanavond besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering. Deze wordt gehouden in De Meerpaal, begint om half acht en is te volgen via een livestream (zie hieronder).

Illegale stortingen

SP-raadslid Frans Rietveld is bang dat verhoging van de tarieven van de milieustraat leidt tot extra illegale stortingen. Daarom willen de socialisten de mogelijkheid bieden om grofvuil en tuinafval thuis te laten afhalen

De eerste kubieke meter grofvuil en tuinafval worden wat de SP betreft gratis. Daarna moet er 25 euro per kuub worden betaald. De fractie wil hiermee ouderen en mensen zonder auto tegemoet komen. Daar staat wel tegenover dat de afvalstoffenheffing in het voorstel van de SP wordt verhoogd van € 222 naar € 275 per jaar.

Vervuiler betaalt

Het CDA kiest daarentegen voor het principe ‘de vervuiler betaalt’. Zij stellen voor om het jaartarief te verhogen naar 258 euro.

B en W willen dat dat de inwoners straks nog maar 100 kilogram grofvuil gratis naar de milieustraat kunnen brengen (is nu 300 kg). Extra kilo’s moeten in het plan van het college 10 cent gaan kosten. De christen-democraten stellen voor om daar 25 cent van te maken.

Dienstverlening

D66 komt vanavond met een motie om de serviceverlening op de milieustraat te verbeteren. Het mag wat deze fractie betreft allemaal wel wat gastvrijer. D66 wil ook dat het gemeentebestuur de mogelijkheden voor een avondopenstelling en een betere doorstroming op zaterdag onderzoekt.

Afvalstoffenheffing