Woningbouw in Dronten
Woningbouw in Dronten Yvo Sajet

Gemeenteraad mag het zeggen: Moet Dronten groter worden dan het Lelystad van nu?

Gemeente

DRONTEN - B en W hebben de consequenties op een rijtje gezet van de door de Tweede Kamer aangenomen motie over de groei van Flevoland. Het college ziet kansen, maar laat de uiteindelijke keus aan de gemeenteraad. In haar meest ambitieuze scenario spreekt het gemeentebestuur over een groei van 41.000 inwoners nu naar uiteindelijk 85.000. Ter vergelijking: Lelystad telt 79.000 inwoners.

Begin vorige maand nam de Tweede Kamer een motie van VVD’er Daniël Koerhuis aan, waarin wordt voorgesteld 100.000 extra woningen te bouwen in Flevoland. De gemeente Dronten wordt in deze motie expliciet genoemd als uitbreidingslocatie.

Niet alleen woningen

Zo’n enorme uitbreiding is nogal wat, schrijven B en W aan de gemeenteraad. Het gaat namelijk niet alleen om het bouwen van woningen. Ook zaken als bereikbaarheid, leefbaarheid, voorzieningen en werkgelegenheid moeten in de plannen worden meegenomen.

De provincie heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld. Eerst mogen provinciale staten en de gemeenteraden zich daarover buigen. Vervolgens moet er aan het eind van de zomer een gezamenlijk rapport liggen.

Stevige ambitie

B en W zien de uitbreidingsplannen als ‘een kans om de groei en ontwikkeling die de gemeente Dronten tot op heden heeft doorgemaakt, ook voor de toekomst verder door te zetten’: „Ons college streeft dan ook een stevige ambitie na.” Wel vraagt het gemeentebestuur nu al om extra geld van provincie en Rijk en wordt een goede communicatie met de samenleving als eis gesteld.

In de al bestaande plannen streeft de gemeente Dronten naar een groei naar ruim 46.000 inwoners in 2030. In de nieuwe situatie moeten dat er meer worden, waarbij B en W zelfs spreken over mogelijk 85.000 inwoners.

De gemeenteraad moet zich hierover uitspreken, evenals over de vraag in hoeverre ‘de ruimte, het groene karakter en de vriendelijke sfeer’ van de gemeente Dronten uitgangspunt moeten blijven.

Honderdduizend woningen

Afbeelding
Kinderen bouwen computerspelen in de drie bibliotheken 7 uur geleden
Laurentien van Oranje
Kringloopwinkel Rataplan maakt kans op prijs uit handen van Laurentien 7 uur geleden
Afbeelding
Landbouwsector in gemeente Dronten relatief veel kleiner dan in de NOP 8 uur geleden