Wethouder Roelof Siepel - ChristenUnie
Wethouder Roelof Siepel - ChristenUnie Ā©maartenheijenk.nl

Afvalstoffenheffing in gemeente Dronten volgend jaar met ā‚¬ 34,42 omhoog

Gemeente

DRONTEN - Als het aan B en W ligt, gaat de afvalstoffenheffing na de jaarwisseling met ā‚¬ 34,42 omhoog, een verhoging met 13%. Voor de jaren daarna is het gemeentebestuur op zoek naar andere oplossingen. Daarbij wordt onder andere nagedacht over een systeem, waarbij de inwoners meer betalen als ze meer restafval hebben.

Dronten vindt dat de uitgaven voor de inzameling van afvalstoffen gelijk moeten zijn aan de inkomsten. Omdat de uitgaven stijgen, wordt het tarief verhoogd. Wel moet de gemeenteraad daarover nog een beslissing nemen.

Stijgende kosten

Volgens wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) heeft die verhoging vooral te maken met de stijgende kosten. Tot voor kort kon de gemeente haar gescheiden afval goed verkopen. Die opbrengst is de laatste tijd aanzienlijk gedaald. ā€žDat heeft alles te maken met de economische toestand in de wereldā€, weet de wethouder.

Bovendien is de hoeveelheid huisafval dit jaar met 10 Ć  12 procent toegenomen. Dat komt vooral doordat de mensen door de corona meer thuis zijn. Het leidt voor de gemeente tot extra kosten.

Beter scheiden

De gemeente gaat het hele systeem van afvalinzameling de komende maanden goed tegen het licht houden. B en W willen onder andere bereiken dat de inwoners beter gaan scheiden. Vooral in de ondergrondse restafvalcontainers zit momenteel veel afval dat gescheiden had kunnen worden. Volgens de wethouder is daar per huishouden nog ongeveer 40 euro per jaar te verdienen.

Daarmee wil Siepel niet zeggen dat de tariefsverhoging ā€˜eigen schuld dikke bultā€™ is. Wel wil hij samen met de samenleving en de gemeenteraad kijken wat eraan gedaan kan worden.

Per klepopening

EĆ©n van de zaken waarnaar gekeken wordt, is de opbouw van de tarieven. Momenteel is het tarief voor iedereen gelijk. B en W gaan de gemeenteraad vragen of ze iets zien in een systeem, waarbij de inwoners meer betalen bij meer restafval, bijvoorbeeld door te betalen per klepopening. Een andere mogelijkheid is een onderscheid tussen Ć©Ć©npersoonshuishoudens en grotere gezinnen, of een onderscheid tussen de dorpskernen en het buitengebied.

Ook kan er dan bijvoorbeeld voor gekozen worden om het plasticafval (PMD) samen met het restafval in te zamelen en pas achteraf te scheiden: ā€žDat is duurder, heeft minder resultaat, maar is wel makkelijker voor de inwoners.ā€

Kost gewoon geld

Volgens de wethouder moet in de samenleving het besef groeien dat afval gewoon geld kost: ā€žWe moeten eerlijk zijn: afval is iets waar een prijskaartje aan hangt. Dat is niet iets dat onbeperkt en kosteloos geproduceerd en verwerkt kan worden. Iemand moet dat betalen. Je kunt je afvragen hoe je die rekening moet verdelen, maar die kosten blijven. De enige manier om wat aan die kosten te doen is: minder afval en beter scheiden.ā€

Roelof Siepel zegt te ā€˜balenā€™ van de stijgende kosten: ā€žMaar het is wel het eerlijke verhaal.ā€ De tarieven in Dronten zijn gaan stijgen sinds de ChristenUnie de afvalportefeuille afval beheert. Hij vindt niet dat dit kleeft aan deze wethouder: ā€žAlles wat wij doen, doen we als college.ā€

Op de vraag of het aan het college kleeft, antwoordt hij: ā€žHet is onderdeel van de dynamiek en de maatschappelijke ontwikkeling waar we in zitten. Wij hebben lang op te grote voet geleefd op het gebied van afval. We hebben een aantal jaren een korting gegeven die misschien achteraf gezien te rooskleurig was. Zoals gezegd: dit is het eerlijke verhaal. We zijn daarover 100% transparant, we hebben precies voorgerekend hoe het tarief is opgebouwd.ā€

Afvalstoffenheffing

  • 2013: ā‚¬ 270,48
  • 2014: ā‚¬ 260,40
  • 2015: ā‚¬ 241,20
  • 2016: ā‚¬ 241,20
  • 2017: ā‚¬ 242,90 *
  • 2018: ā‚¬ 219,16
  • 2019: ā‚¬ 222,91
  • 2020: ā‚¬ 264,36
  • 2021: ā‚¬ 298,78

* = Met ingang van 2017 zijn de tarieven voor het binnen- en buitengebied gelijkgetrokken.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 21 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 22 uur geleden