Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren Arenda Oomen Fotografie

Plan voor 800 woningen in Hanzekwartier: maandhuur onder de 1.000 euro

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft een subsidie van 4,9 miljoen euro aangevraagd voor de bouw van 800 woningen tussen de Handelsweg en de Lage Vaart. Ongeveer 90% van deze woningen moeten ‘betaalbaar’ worden. Dat betekent een maandhuur van maximaal duizend euro of een koopprijs onder de 310.000 euro.

Minister Ollogren van Binnenlandse Zaken stelde eerder dit jaar 290 miljoen euro beschikbaar voor goedkope woningen. Dronten had toen geen plannen klaar liggen. Voor de tweede ronde is in totaal 1 miljard euro beschikbaar. B en W hebben nu wel een plan ingediend.

Handelsweg

De woningen moeten worden gerealiseerd in het gebied tussen de Handelsweg en de Lage Vaart. Momenteel is dat nog een bedrijventerrein. Ook met de subsidie is het plan voor de gemeente nog niet rendabel, maar B en W zijn bereid de tekorten te dekken uit de gemeentebegroting.

Het gemeentebestuur hoopt dat de minister in februari een beslissing neemt over de subsidieaanvraag. Dan kan in 2021 de bouw beginnen. In de voorwaarden voor de subsidie staat dat het hele project binnen tien jaar moet zijn afgerond.

Reactie gemeente Dronten

Update di. 24 nov., 20:00 uur:

De gemeente Dronten zegt in een reactie op dit artikel: ,,Betaalbaar betekent huurwoningen met een maandhuur tot de huurtoeslaggrens, middel dure huurwoningen met een maandhuur tot € 1.000 en koopwoningen tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (momenteel € 310.000 v.o.n.).”

.