Frans Rietveld (SP)
Frans Rietveld (SP) ©maartenheijenk.nl

Raad ziet niets in SP-voorstel om afvalstoffenheffing met 50 euro te verhogen

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad heeft vanavond besloten de afvalstoffenheffing volgend jaar met 34 euro te verhogen. De fractie van de SP kwam nog met een voorstel voor een verhoging met 50 euro. In ruil daarvoor zou het brengen naar de milieustraat gratis moeten worden. De rest van de raad zag dit niet zitten.

Het huidige tarief bedraagt 264 euro. Gemiddeld brengen de inwoners dit jaar voor 11 euro naar de milieustraat. Dat totaalbedrag van 275 euro wilde de SP verhogen naar 315 euro. De milieustraat moest dan wel gratis worden en de gemeente zou per huishouden één kuub grofvuil gratis moeten ophalen. Raadslid Frans Rietveld hoopte zo dumpingen en bijplaatsingen te voorkomen.

Rietveld kreeg bijval van de VVD. Er gaat momenteel veel afval in de restafavalcontainers, dat eigenlijk gerecycled kan worden. Ook Paul Gach is daarom voorstander van het verlagen van het tarief voor de milieustraat: „Als we de inwoners bewust willen maken hoe belangrijk het is dat ze hun grondstoffen naar De Reest brengen, dan kunnen we dat het best bereiken door ze niet te straffen maar te belonen.”

Komende discussie

De discussie over de toekomst van de afvalinzameling kwam voor de meeste fracties te vroeg. B en W willen de komende maanden uitgebreid met de raad in gesprek over een nieuw afvalplan. Het voorstel van de SP kan daar onderdeel van uitmaken en daar wilde de raad vanavond niet op vooruitlopen.

Dat aankomende beleid was de reden waarom ook de VVD tegen het SP-voorstel stemde. Dit jaar is het gratis gewicht bij de milieustraat van 300 naar 100 kilogram gegaan, volgend jaar komt er een heel nieuw afvalplan en Gach wil in het tussenjaar niet experimenteren: „Dan lijkt het op jojoën.”

Te vriend houden

Nadat de raad het SP-voorstel van 315 euro had weggestemd, stemden alleen de SP en PvdA tegen het voorstel van B en W om het tarief naar 299 euro te brengen. Volgens PvdA’er Suzanne Stoop zijn de extra afvalkosten van dit jaar coronagerelateerd. Zij vindt dat die kosten uit de algemene middelen betaald moeten worden en niet uit de afvalstoffenheffing.

Bovendien wil het PvdA-raadslid de Drontenaren te vriend houden: „Want we hebben die inwoners straks hard nodig voor ons nieuwe beleid.” Stoop vreest dat burgers minder bereid te zijn om bijvoorbeeld afval te scheiden, als er steeds weer tariefsverhogingen zijn.