De milieustraat van de gemeente Dronten.
De milieustraat van de gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

SP, PvdA en CDA sputteren tegen, maar verhoging afvalstoffenheffing gaat door

Gemeente

DRONTEN - De PvdA vindt dat veel van de extra kosten voor de afvalinzameling veroorzaakt zijn door corona en wil dit niet op de inwoners verhalen. Het CDA wil liever de bijdrage van de inwoners op de milieustraat verhogen. De SP houdt ’t liefst het hele afvalbeleid tegen het licht. Ondanks het tegensputteren van deze drie fracties is een meerderheid van de gemeenteraad vóór het verhogen van de afvalstoffenheffing met € 34,42.

B en W willen de komende maanden met de gemeenteraad en met inwoners uitgebreid discussiëren over de toekomst van de afvalinzameling. Diverse fracties namen gisteravond een voorschot op die discussie. Feitelijk stond echter alleen de vaststelling van het tarief voor 2021 op de agenda.

Noodzakelijk

Op dit moment is ons beleid dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn. „En dus moeten we het tarief aanpassen”, stelde VVD’er Paul Gach nuchter vast, „Het is een noodzakelijke verhoging.”

Ook andere fracties gingen tandenknarsend akkoord met de verhoging. „Een kostenstijging vindt niemand leuk”, somberde Foeke Bongers van Leefbaar Dronten. „Afval kost gewoon geld, dat is duidelijk”, constateerde Marianne Witteveen. „De kosten stijgen, dus is het nodig dat het tarief omhoog gaat”, stelde Danieke van Baal (GroenLinks).

Geen steun

Suzanne Stoop (PvdA) meent dat de afvalkosten dit jaar sterk zijn gestegen als gevolg van corona. Haar voorstel om het tekort eenmalig te dekken uit de algemene middelen kreeg echter geen steun van de andere fracties.

Eind deze maand neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de hoogte van de afvalstoffenheffing in 2021. Het lijkt een hamerstuk te worden, al gaat de PvdA nog nadenken over een alternatief voorstel.

Het CDA speelde met het plan om de stortingskosten bij de milieustraat te verhogen van 10 naar 15 cent per kilogram. Dinand Ekkel zag echter in dat er daarvoor te weinig steun is. Daarom brengt hij het voorstel niet in stemming.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 7 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 8 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 8 uur geleden