De raadszaal in het nieuwe gemeentehuis.
De raadszaal in het nieuwe gemeentehuis. Dick van de Graaf

Lamp met artikel 1 van de grondwet is blikvanger in nieuwe raadszaal

Gemeente

DRONTEN - „Het was een nogal kille raadszaal, een hele statische zaal met pompeuze meubels die de ruimte domineerden”, zegt wethouder Roelof Siepel. Bij de verbouwing van de gemeentehuis is volgens de wethouder geprobeerd de zaal ‘warmer’ te maken.

„Een bruidsfotograaf zei ooit dat het in de oude raadszaal onmogelijk was om een mooie foto van een bruidspaar te maken”, zo motiveert Siepel de keuze voor de vloerbedekking, wandafwerking en het meubilair. Momenteel zijn de muren nog donker, maar de wanden krijgen de komende weken nog een lichte, geluiddempende bekleding.

Huwelijken

De raadszaal wordt na de heropening van het gemeentehuis op 8 maart niet alleen gebruikt voor gemeenteraadsvergadering. Ook huwelijksvoltrekkingen zijn in deze zaal, evenals officiële ontvangsten, ceremonies en grotere bijeenkomsten.

In het verleden stonden de tafels en stoelen van de gemeenteraad in twee halve cirkels. In de nieuwe opstelling komt er één cirkel. Die is groot genoeg voor twee extra raadsleden voor het geval Dronten meer dan 45.000 krijgt. Vlak voor de tafels staat een bank, zodat er bij bijvoorbeeld een huwelijk ook een kleinere, intiemere kring gemaakt kan worden.

Artikel 1

Belangrijke blinkvanger in de zaal is de grote ronde lamp. Aan de binnenkant staat op verzoek van de fractie van GroenLinks artikel 1 van de Nederlandse grondwet: „Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

In het verleden waren er door de niveauverschillen in de raadszaal nog wel eens hele en halve struikelpartijen. De zaal is tijdens de verbouwing geëgaliseerd en daardoor veiliger.

Extra ingang

Nieuw is ook dat er aan de kant van de hoofdingang van het gemeentehuis een tweede ingang naar de raadszaal komt. Daardoor kan het publiek de zaal binnenlopen of verlaten zonder de vergadering te verstoren. Bij huwelijksvoltrekkingen krijgt het bruidspaar nu een eigen ingang.

Verbouwing gemeentehuis

Afbeelding
AIR, Arooj Aftab, Miles Kane en Jonny Greenwood (Radiohead) op Lowlands 18 uur geleden
Afbeelding
Agenda zaterdag: Opwekking, open huis voedselbank, G-korfbal, Peppa, voetbal 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek naar arbeidsmigranten en permanente bewoning Boschberg en Bremerberg 19 uur geleden