PMD-zakken
PMD-zakken Ā©maartenheijenk.nl

Dronten doet ā€˜t goed met scheiden PMD-afval; nu alleen het buitengebied nog

Gemeente

DRONTEN - Het restafval in de gemeente Dronten bestaat voor 7% uit afval dat eigenlijk in de PMD-bak hoort. Het afval wĆØl in de PMD-container belandt, bestaat over het algemeen inderdaad uit plastic, metaal en drankpakken. Alleen het buitengebied is volgens wethouder Roelof Siepel nog een probleem als het gaat om scheiden van PMD-afval.

Eens in de zoveel tijd gooien medewerkers van de gemeente Dronten de inhoud van restafvalcontainers in een open bak. ā€žDan gaan er een paar mensen met handschoenen en een hark doorheenā€, vertelt de ChristenUnie-wethouder. Uit die sorteeranalyse bleek vorig jaar, dat 7% van het restafval eigenlijk bij het PMD-afval hoorde.

Vervuiling

De afgelopen jaren klaagde Siepel er nog wel eens over, dat er veel vervuiling in het PMD-afval zat. Het leidde ertoe dat er soms hele containers werden afgekeurd. Dat betekende dat de gemeente voor die PMD-containers geen vergoeding kreeg, maar juist moest betalen om het als restafval te laten verbranden.

In het kalenderjaar 2020 is er geen enkele PMD-container van de gemeente Dronten afgekeurd door verkeerd scheidingsgedrag van inwoners. ā€žHet PMD van Dronten bevat weliswaar vervuiling, maar beperktā€, constateert het college van B en W, ā€žEen compliment waard!ā€

Buitengebied

Gevraagd naar hoe het kan dat er geen ladingen werden afgekeurd, zegt de wethouder dat de gemeente gerichte maatregelen heeft genomen. ā€žDe vervuiling zat in bepaalde routes, eigenlijk met name in het buitengebiedā€, legt hij uit.

Het betekent dat de gemeente het afgelopen jaar kritischer heeft gekeken naar de inhoud van de PMD-containers die in het buitengebied langs de weg werden gezet: ā€žWe hebben vaker containers laten staan. We hebben het er niet op aan laten komen dat het afgekeurd moest worden.ā€

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 13 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 14 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 14 uur geleden