Jan Ammerlaan, Leefbaar Dronten.
Jan Ammerlaan, Leefbaar Dronten. ©maartenheijenk.nl

Raad Dronten haalt wit voetje bij ondernemers met ‘overbodige’ steunmaatregel

Gemeente

DRONTEN - B en W moeten in overleg met ondernemers om hen te helpen na de lockdown. De gemeente besteedde donderdagavond bijna een uur aan dit voorstel van Leefbaar Dronten. Het college vond het allemaal prima. Volgens hen voegt het niets toe aan wat het gemeentebestuur al lang doet.

De motie werd ingediend door Jan Ammerlaan. Hij constateerde dat het water veel winkeliers tot de lippen staat. In zijn voorstel moet het gemeentebestuur soepel omgaan met zaken als terrasverruiming en openingstijden.

Er ontstond een uitgebreide discussie tussen Ammerlaan en Siert Jan Lap (CDA) over de vraag of deze steun nu voor winkeliers moest zijn, voor retailers of voor alle ondernemers. Uiteindelijk kwam Lap met een alternatief voorstel voor àlle ondernemers.

Voor de bühne

Veel fracties haalden wel hun schouders op over het voorstel. „Op zich sympathiek”, vond Peter Duvekot van de SP, „Maar ik geef het college liever carte blanche om te doen wat ze moeten doen.” Suzanne Stoop (PvdA) noemde het een motie ‘voor de bühne’ en Marianne Witteveen (ChristenUnie) vond het overbodig: „Want het college denkt en werkt al constructief mee.”

Wethouder Ton van Amerongen zag het als een steun van het beleid dat de gemeente al voert. Collega-wethouder Irene Korting was het daarmee eens: „We doen al heel veel en deze motie ondersteunt dat.”

Toen zeven van de acht fracties aankondigden vóór het voorstel te stemmen, wou Peter Duvekot geen spelbreker zijn: „Zodat we als raad een goed en stevig signaal afgeven.”