Lazise Hillebregt - fractievoorzitter D66.
Lazise Hillebregt - fractievoorzitter D66. ©maartenheijenk.nl

Overlast vliegveld Lelystad: „Niet de grootste roepers moeten de aandacht krijgen”

Gemeente

DRONTEN - Gemeenten en provincies op het ‘oude land’ hebben alle recht om zich te roeren over vliegveld Lelystad, vindt Lazise Hillebregt (D66). Dat neemt voor haar niet weg dat de belangen het grootst zijn voor de inwoners van de gemeente Dronten: „Ik wil benadrukken dat niet zozeer de grootste roepers aandacht moeten krijgen, maar de mensen die daadwerkelijk de grootste overlast krijgen.”

De fractievoorzitter van D66 is vóór opening van Lelystad Airport. Toch steunt ze net als de rest van de gemeenteraad het bezwaarschrift van B en W tegen de herziening van het luchtruim. In die brief vraagt de gemeente Dronten aandacht voor de belangen van de directe buren van het vliegveld. „Wij roepen dat niet zo hard in de media, maar we hebben wel alle recht om hard te roepen”, meent Hillebregt.

Constructief

Paul Zuurendonk van de VVD is het helemaal met haar eens. Hij vindt dat het gemeentebestuur de bezwaren goed onder woorden heeft gebracht: „Op een constructieve wijze, zodat we een serieuze gesprekspartner blijven.”

De toon van de gemeentelijke brief valt ook goed in de smaak bij Ingrid Paalman (ChristenUnie): „We mogen ons geluid laten horen, maar op een gepaste manier.” Siert Jan Lap van het CDA vult aan: „We moeten het maximale doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.”

Alert blijven

VVD-wethouder Irene Korting vindt dat de gemeente alert moet blijven, ondanks de toezegging van het demissionaire kabinet dat er voorlopig geen besluiten worden genomen: „We houden continu de vinger aan de pols. En dat doen we vooral voor Biddinghuizen, maar ook voor Dronten-west en Swifterbant omdat daar de overlast voor een groot deel zal landen.”

SP en GroenLinks zijn het eens met het bezwaarschrift. Paul Duvekot en Paul Vermast voegen er wel meteen aan toe dat dit niet wil zeggen dat zij voor het vliegveld zijn.

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 19 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 20 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 21 uur geleden