De hal van het nieuwe gemeentehuis.
De hal van het nieuwe gemeentehuis. ©maartenheijenk.nl

Corona leidde tot praktische aanpassingen van het nieuwe gemeentehuis

Gemeente

DRONTEN - De coronacrisis heeft nauwelijks invloed gehad op de verbouw van het gemeentehuis, stelde wethouder Roelof Siepel tegen het eind van de bouw al vast. Wel heeft de pandemie geleid tot een aantal praktische aanpassingen. „En een prettige bijkomstigheid was dat we het gebouw meteen ‘coronaproof’ konden maken.”

Als voorbeeld van een praktische aanpassing noemt de wethouder deuren die met bewegingsmelders open gaan, waardoor de ambtenaren de deurklink niet hoeven aan te raken. Andere voorbeelden zijn toiletten die automatisch doorspelen en kranen die gaan lopen als iemand de handen eronder houdt.

Onzekerheid

Volgens Siepel is er tijdens de bouw wel onzekerheid geweest of materialen op tijd konden worden aangevoerd. Aan de andere kant zorgde corona er ook voor dat er flink kon worden doorgewerkt: „Er is een fase geweest waarin de aannemers meer mensen naar Dronten brachten omdat ze hier op veilige afstand van elkaar konden werken.”

In het nieuwe gemeentehuis kunnen ambtenaren  dus ‘coronaproof’ werken. Het betekent dat ze anderhalve meter afstand kunnen houden. „Maar het belangrijkste is dat we in het oude gebouw geen luchtbewerkingssysteem hadden. Met wat bouwkundige ingrepen èn het klimaatsysteem hebben we het maximale gedaan om het gebouw zodanig in te richten dat er veilig gewerkt kan worden.”

Verbouwing gemeentehuis