Eén van de vier parken waar arbeidsmigranten wonen.
Eén van de vier parken waar arbeidsmigranten wonen. ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten bedenkt truc om ‘Polen’ te weren van vakantieparken

Gemeente

DRONTEN - Er zijn in de gemeente Dronten vier vakantieparken waar arbeidsmigranten wonen: Bremerberg, De Boschberg, Europarcs Resort Zuiderzee en Landal Waterparc Veluwemeer. B en W vinden dit ongewenst, maar konden er nooit iets tegen doen. Met het vaststellen van een zogenaamd ‘paraplubestemmingsplan’ is daar nu een oplossing voor gevonden.

Tot nu toe kenden de bestemmingsplannen twee vormen van bewoning op vakantieparken: recreatief of permanent. Volgens de regels was alleen permanente bewoning verboden. Daar vielen de ‘Polen’ niet onder, want zij wonen er weliswaar niet recreatief, maar ook niet permanent.

De regels zijn inmiddels aangepast en alle niet-recreatieve bewoning is nu verboden. Dat gebeurde via een paraplubestemmingsplan, een ‘truc’ die de gemeente eerder toepaste om kamerverhuur aan studenten te voorkomen. De bestemmingsplannen moeten nog wel formeel gewijzigd worden. Lukt dat niet op tijd, dan mogen arbeidsmigranten straks toch weer in vakantiehuisjes wonen.

Oneigenlijk gebruik

De maatregel is een gevolg van een onderzoek, uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Zij keken in opdracht van de gemeente naar mogelijk oneigenlijk gebruik van 2.250 recreatieverblijven op tien vakantieparken.

Uit dat onderzoek blijkt dat bungalowpark Boschberg 15% van de 178 bungalows verhuurt aan arbeidsmigranten. Op het park Bremberberg gaat het om 13% van de 220 huisjes. Bij Europarcs Resort Zuiderzee is 10% van de klanten arbeidsmigrant en bij Landal Waterparc Veluwemeer 3%.

!