Eén van de te controleren vakantieparken.
Eén van de te controleren vakantieparken. ©maartenheijenk.nl

Dronten controleert 2.250 vakantiehuisjes en caravans, vooral op arbeidsmigranten

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten laat een groot onderzoek uitvoeren naar het illegaal gebruik van recreatieverblijven. Ongeveer 2.250 vakantiehuizen en stacaravans, verdeeld over tien vakantieparken, worden allemaal afzonderlijk bezocht. „Er wordt voornamelijk gecontroleerd op de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten”, aldus het onderzoeksplan

Er wordt in Dronten al langer gesproken over een onderzoek naar vakantieparken. De afgelopen maand heeft de provincie een subsidie van 31.000 euro toegezegd voor dit onderzoek. Voor de uitvoering heeft de gemeente het Centrum voor Criminaliteitspreventie Veiligheid (CCV) ingeschakeld.

Illegale bewoning

Behalve naar arbeidsmigranten wordt er bij het onderzoek ook gekeken naar andere vormen van illegale bewoning, waaronder permanente bewoning. Het CCV bekijkt elk afzonderlijk vakantieverblijf: „En bij twijfel wordt het betreffende recreatieverblijf op een later moment voor de tweede en indien noodzakelijk een derde maal bezocht.”

Verder interviewt de adviseur van het CCV  tientallen betrokkenen en wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld luchtfoto’s en nachtregisters. Ook het Kadaster wordt ingeschakeld: „Met deze informatie kan er een goede indicatie over het gebruik van de recreatieverblijven worden gegeven.”

Integrale aanpak

Mocht de gemeente Dronten naderhand besluiten het illegaal gebruik van recreatieparken integraal aan te pakken, dan biedt het CCV ook daarvoor steun aan. Zo’n totaalaanpak wordt voor 50% gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

„Met deze integrale aanpak wordt de leefbaarheid, veiligheid, economische en ruimtelijke kwaliteit en gezondheid op de vakantieparken structureel sterk verbeterd”, aldus het CCV, „Daarnaast wordt permanente bewoning door arbeidsmigranten, criminelen die onder de radar willen blijven, fraude en overlastplegers aangepakt. Denk verder aan verpaupering, verloedering, sociale problematiek, aantasting van de openbare orde en veiligheid, uitbuiting en ondermijning.”

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 10 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 11 uur geleden