Een deel van het groen tussen de woningen aan de Concourslaan (re.) en de Flevomanege (li.).
Een deel van het groen tussen de woningen aan de Concourslaan (re.) en de Flevomanege (li.). ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Singels Flevomanege blijven in stand; fracties willen meer garanties voor groen

Gemeente

DRONTEN - „De singels aan de kant van de Ruiter en de Concourslaan blijven in stand, inclusief de bomen.” Die toezegging deed wethouder Roelof Siepel bij de bespreking van de woningbouwplannen op de locatie Flevomanege. Voor de fracties van met name CDA en GroenLinks is dat niet voldoende. Zij willen meer garanties dat het een groene wijk wordt.

Bewoners van aangrenzende straten maken zich zorgen over de singel en de bomen. „Wij hebben gekozen voor dit plekje vanwege de rust en het groen achter onze woningen”, zegt Johan Amsing van de Concourslaan tegen de gemeenteraad. Ook belangstellenden voor een woning in de nieuwe wijk geven aan dat ze groen en wandelpaden belangrijk vinden.

Zij vinden gehoor bij de wethouder: „Ik weet niet of letterlijk elke boom op dezelfde plek blijft staan, maar het uitgangspunt is dat de kwaliteit van het groen omhoog moet.”

Te vrijblijvend

Siert Jan Lap van het CDA toont zich niet overtuigd. Voor hem is de omschrijving van het groen in de richtlijnen voor de wijk te vrijblijvend. „We hebben gezocht naar een balans”, reageert Siepel, „We willen duidelijk maken hoe belangrijk groen is. Aan de andere kant willen we ook de ontwikkelaar de ruimte geven om er iets moois van te maken.”

Chantal Sijtsma van Leefbaar Dronten wordt bijna lyrisch als ze spreekt over de groene long langs De Zuid: „Ik vind dit ’t mooiste stukje van Dronten.” Siert Jan Lap vindt dat er garanties moeten komen dat dit groene karakter gehandhaafd blijft. Hij gaat proberen om dat in richtlijnen onder woorden te brengen.

Huiswerk

Daarbij krijgt hij hulp van Danieke van Baal van GroenLinks. „Het gaat ons om een mooie groene wijk. Dát is ons uitgangspunt en niet het financiële plaatje van de ontwikkelaar of van de Flevomanege.”

Lap en Van Baal leggen hun huiswerk op 1 juli tijdens de gemeenteraadsvergadering voor aan hun collega’s. „Ik ben erg benieuwd”, zegt de wethouder.