Foeke Bongers - Leefbaar Dronten
Foeke Bongers - Leefbaar Dronten ©maartenheijenk.nl

Ja-jasticker komt er ondanks verzet VVD en OVDD: „Droom van iedere reclameman”

Gemeente

DRONTEN - Inwoners van de gemeente Dronten die folders willen ontvangen, moeten daar in de toekomst nadrukkelijk om vragen met een ja-jasticker op de brievenbus. Geen sticker is geen folders. De gemeenteraad ging daar donderdag mee akkoord, ondanks een laat protest van Ondernemersvereniging De Driehoek.

De fractie van de VVD probeerde de invoering tegen te houden. Volgens Saskia Haarhuis is reclamedrukwerk voor lokale ondernemers belangrijk en stellen ook veel inwoners de folders op prijs. Zij vreest het einde van een lokale huis-aan-huiskrant als Biddinghuizen Actueel.

Vreemd

Foeke Bongers van Leefbaar vond de bedenkingen van de VVD vreemd. Hij wees erop dat ondernemers momenteel betalen voor folders, die ongelezen in de oud-papierbak belanden.

„Een droom voor iedere reclameman”, zo noemde hij folders die bezorgd worden bij alleen de mensen die écht geïnteresseerd zijn, „Bovendien is het goed voor het milieu.”

Danieke van Baal van GroenLinks is de indiener van het plan. Zij is het met Bongers eens: „Aan een ongelezen folder heeft geen enkele ondernemer iets.”

Overleg met ondernemers

Volgens Saskia Haarhuis voldoet de bestaande sticker uitstekend: „En wat ons het meest tegen de borst stuit is dat er óver ondernemers gepraat wordt en niet mét ondernemers.”

Wethouder Siepel liet het oordeel over wel of niet invoeren van de sticker over aan de raad. Hij deed wel de toezegging dat hij in gesprek gaat met ondernemers over de manier van invoeren van de sticker.

Met alleen de stemmen van de VVD tegen ging de raad vervolgens akkoord met de ja-jasticker.