Peter van Bergen - Leefbaar Dronten
Peter van Bergen - Leefbaar Dronten ©maartenheijenk.nl

Dronten heeft geen idee waar ze de asielzoekers nog moet huisvesten

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft een ‘integrale denktank huisvesting statushouders’ ingesteld. Wethouder Peter van Bergen heeft geen idee waar hij de aan Dronten toegewezen asielzoekers met een verblijfsvergunning moet huisvesten. Daarom zoekt de denktank naar alternatieve huisvesting.

Het Rijk stelt ieder half jaar vast hoeveel statushouders elke gemeente moet huisvesten. Dronten kon deze nieuwkomers tot voor kort redelijk makkelijk onder dak brengen. In de eerste helft van dit jaar lukte dat opeens niet. Den Haag had Dronten 30 vergunninghouders toegewezen en de gemeente vond huisvesting voor slechts 13 personen.

Druk op woningmarkt

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er twee redenen zijn: enerzijds de landelijke toename van het aantal statushouders, anderzijds de druk op de sociale huurmarkt. Er is steeds meer vraag naar sociale huurwoningen, terwijl het aantal huizen niet meestijgt, constateert de wethouder.

Als oorzaken van de toenemende vraag naar woningen noemt de wethouder de zorg, die steeds meer mensen in een eigen woning onderbrengt. Verder wijst hij naar de aantallen echtscheidingen, arbeidsmigranten, dak- en thuislozen, jongeren, statushouders en naar het langer thuiswonen van ouderen. Ook zijn er veel mensen die ondanks een hoog inkomen in een huurwoning blijven wonen.

Alternatieven

De nieuwe denktank houdt zich niet alleen bezig met asielzoekers, maar ook met bijvoorbeeld studenten, arbeidsmigranten en dak- en thuislozen. De denktank buigt zich over mogelijke alternatieven als tijdelijke flex-woningen of triagewoningen. Dat zijn woningen voor alleenstaande statushouders die na gezinshereniging alsnog verhuizen naar een gezinswoning.

Andere mogelijkheden zijn volgens de brief van de wethouder particuliere huur en het omvormen van kantoorruimte naar woonruimte. Ook is de gemeente in overleg met Oost Flevoland Woondiensten (OFW) over gezamenlijke alternatieve huisvesting.

Het kost tijd

„Het vinden van geschikte locaties en het in ontwikkeling brengen van locaties kost tijd”, waarschuwt Van Bergen.

Het betekent dat de gemeente Dronten op de korte termijn voor wat betreft het huisvesten van statushouders niet aan de verplichtingen tegenover het Rijk kan voldoen.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 5 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 6 uur geleden