Plannen voor opvang van regenwater op het Meerpaalplein.
Plannen voor opvang van regenwater op het Meerpaalplein. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Inwoners Dronten betalen vanaf 2023 extra voor opvang van water bij plensbuien

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten moet maatregelen nemen om water te kunnen opvangen bij hevige regenbuien. Wethouder Ton van Amerongen waarschuwt de inwoners: dit heeft gevolgen voor de hoogte van de rioolheffing vanaf 2023.

Dronten wordt ouder en zo langzamerhand is het riool aan vervanging toe. „Maar op dit moment ziet het rioolstelsel er nog steeds goed uit”, stelt Van Amerongen de Drontenaren gerust.

B en W kondigen wel aan dat er iets moet gebeuren om hemelwater op te vangen bij plensbuien. „Dat heeft te maken met de opwarming van de aarde”, aldus de wethouder. Het college komt volgend jaar met een nieuw onderhoudsplan voor de riolering. Daarin komt ook dat regenwater aan de orde.

Badkuip

Vorig jaar werd er al een voorschot genomen op dat plan. In opdracht van de gemeente schreef de Antea Group uit Almere een voorstel over het opvangen van regenwater in het laagstgelegen gebied in het centrum van Dronten: de Aakstraat en het gedeelte ten westen van De Meerpaal. 

Zij kwamen met het plan om het Meerpaalplein om te bouwen tot ‘waterplein’, een soort badkuip om bij extreme buien tot ruim 1.200 kuub water tijdelijk op te slaan.

Plensbuien