Paul Vermast - GroenLinks
Paul Vermast - GroenLinks ©maartenheijenk.nl

GroenLinks wil referendum over explosieve groei van gemeente Dronten

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad heeft uitgesproken dat de gemeente Dronten fors mag groeien. Voordat de raad daarover een definitieve beslissing neemt, wil GroenLinks een referendum onder de inwoners houden.

De Tweede Kamer heeft Flevoland gevraagd 100.000 extra woningen te bouwen. Dronten wil daaraan een forse bijdrage leveren. „Wij zien kansen voor onze gemeente om te groeien, maar we willen dat inwoners zich ook thuis blijven voelen”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast gisteravond in de gemeenteraad.

Vermast vraagt niet alleen om vroegtijdig meepraten door inwoners („Dat spreekt vanzelf”), maar ook dat ze meebeslissen: „Als we voor ingrijpende keuzes komen te staan, wil GroenLinks dat inwoners daarop daadwerkelijk invloed krijgen.”

Belangrijke beslissingen

Lazise Hillebregt (D66) zei dat de gemeente Dronten in 2022 belangrijke beslissingen moet nemen over de groei. Daarbij is haar eerste eis dat de Drontenaren zelf de regie houden. Ook D66 wil de inwoners betrekken bij de plannen.

Voorwaarde voor groei is wat Hillebregt betreft dat de voorzieningen op orde zijn: „Want mensen komen niet om te wonen, mensen komen om te leven.”

Honderdduizend woningen