Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Raad neemt aangekondigde bezuinigingen niet serieus: „De grote afschuifshow”

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad maakte donderdag nauwelijks woorden vuil aan de aangekondigde bezuinigingen voor de jaren vanaf 2023. Dat kwam door een meevaller van twee miljoen euro. „We hoeven die bezuinigingen niet al te serieus te nemen”, concludeerde Paul Vermast (GroenLinks).

B en W kregen vanuit de bevolking nogal wat kritiek op de bezuinigingen op bijvoorbeeld het openbaar groen en het onderhoud van de begraafplaats. Kort voor de behandeling van de begroting in de gemeenteraad, kwam er echter een brief uit Den Haag. 

2 miljoen euro

Twee keer per jaar geeft het kabinet een overzicht van de uitkeringen uit het gemeentefonds. Deze keer levert dat de gemeente Dronten een meevaller van bijna 2 miljoen euro op.

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) van financiën maande bij de behandeling van de begroting wel tot voorzichtigheid. Hij noemde de brief een ‘momentopname’. Ook is nog onduidelijk wat het nieuwe kabinet gaat doen. Verder constateerde de wethouder dat de kabinetsbrief van het voorjaar meestal tegenvallers bevat. Wat hem betreft gaat de raad die twee miljoen niet meteen opmaken.

Niet uit te leggen

De gemeenteraad bleef donderdag zitten met de vraag hoe serieus ze nu nog moeten praten over bezuinigingen. „De inwoners lezen dat we over drie jaar minder gaan maaien. Dat ráákt de mensen”, zei Lazise Hillebregt van D66, „Het is bijna niet uit te leggen dat er maar een hele kleine kans is dat we het ook echt gaan doen.”

Uiteindelijk besloot de raad zich te concentreren op de begroting voor 2022. De door B en W aangekondigde bezuinigingen voor de jaren daarna, nam de raad voor kennisgeving aan. 

Jan met de korte achternaam

Suzanne Stoop sputterde tegen. Volgens het PvdA-raadslid is de raad bij de voorbereidingen voor de begroting bang gemaakt en móest er een sluitende meerjarenbegroting komen: „Dat hebben we dus kennelijk voor Jan met de korte achternaam gedaan.”

„Met het oog op de verkiezingen van maart is het nu wel heel makkelijk om ons te beperken tot volgend jaar en te zeggen: daarna zien we wel weer verder…”, aldus Suzanne Stoop, „Het is de grote afschuifshow.”

Afbeelding
AIR, Arooj Aftab, Miles Kane en Jonny Greenwood (Radiohead) op Lowlands 18 uur geleden
Afbeelding
Agenda zaterdag: Opwekking, open huis voedselbank, G-korfbal, Peppa, voetbal 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek naar arbeidsmigranten en permanente bewoning Boschberg en Bremerberg 19 uur geleden