Rob van der Schans - D66
Rob van der Schans - D66 ©maartenheijenk.nl

Dronten moet groei opeens afstemmen met Zwolle: „Als een duveltje uit een doosje”

Gemeente

DRONTEN - B en W vinden dat Dronten haar groeiplannen moet afstemmen met de Regio Zwolle. Voor D66-raadslid Rob van der Schans kwam dat als een verrassing. Hij vroeg zich af wanneer de gemeenteraad hierover informatie krijgt.

De groeiplannen voor Dronten komen voort uit de motie Koerhuis, waarin de Tweede Kamer zich uitsprak voor 100.000 extra woningen in Flevoland. Vanwege die motie voert Dronten over de groei overleg met andere Flevolandse gemeenten.

Onverwacht

Dat Dronten nu ook deel uitmaakt van de verstedelijkingsstrategie van de Regio Zwolle, kwam voor Van der Schans onverwacht. Hij vroeg waarom de gemeenteraad van niets weet: „Het leidt toch hogelijk niet tot vertraging? Dronten hoeft het toch niet rustiger aan te doen ten opzichte van Zwolle?”

Het D66-raadslid kreeg geen antwoord op de vraag wanneer de gemeenteraad geïnformeerd wordt. Hij kreeg te horen dat de gesprekken tussen Dronten en Zwolle plaatsvinden op ambtelijk niveau en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken.

Geen vertraging

Margo van Staveren is door de gemeente ingehuurd om het proces rond de besluitvorming voor de groei te begeleiden. Zij garandeerde Van der Schans dat de gesprekken met Zwolle voor Dronten zeker niet tot vertraging leiden.

Dronten maakt haar eigen visie over hoe ze wil groeien. Zwolle en de rest van Flevoland doen hetzelfde. „Qua timing gaat dat redelijk gelijk op”, legde Van Staveren uit, „Ook in Zwolle zijn grote ontwikkelingen, maar dat gaat niet heel hard. Ons proces past daar prima in.

Extra woningbouw