Marianne Witteveen - ChristenUnie
Marianne Witteveen - ChristenUnie screenshot

Marianne Witteveen en Suzanne Stoop krijgen lintje bij afscheid gemeenteraad

Gemeente

DRONTEN - De scheidende fractievoorzitters Marianne Witteveen (ChristenUnie) en Suzanne Stoop (PvdA) zijn vanavond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Beiden maakten twaalf jaar deel uit van de gemeenteraad.

Behalve van de twee geridderde raadsleden, werd er vanavond ook afscheid genomen van Anne-Marie van Huffel (Leefbaar), Frans Rietveld (SP) en het VVD-kwartet Paul Zuurendonk, Theo Vulink, Paul Gach en Remco de Maaijer. Burgemeester Jean Paul Gebben sprak hen allen toe.

Voorkeurstemmen

Marianne Witteveen kwam in 2010 met voorkeurstemmen in de raad en was bij de verkiezingen van vorige week lijstduwer. De burgemeester vertelde over haar: „Open, eerlijk, rustig en integer, zo hebben we jou leren kennen in de raad.”

Over Suzanne Stoop zei hij: „Iemand die zich vol overgave inzet voor het raadswerk, zich vastbijt in de meest ingewikkelde dossiers, zich onverlet laat leiden door haar morele kompas en rechtvaardigheidsgevoel en die het niet ontbreekt aan een gezonde dosis zelfreflectie.”

Betrokkenheid

Witteveen en Stoop kregen hun lintjes niet alleen vanwege het raadswerk. Zo noemde de burgemeester de betrokkenheid van het scheidende CU-raadslid voor de Pioniersbarak, Voedselbank, Soroptimisten, De Boot en de kerkelijke gemeenschap. De PvdA’er was ook oprichter van de Speelgoedbank en is actief bij de Flevo-Scouts.

Marianne Witteveen trakteerde bij haar afscheid op pepermunt: „Het is de Protestantse cocaïne voor de Gereformeerde junk, pepermunt.” Zij vroeg vooral aandacht voor vrijwilligers in de wijken, die zich inzetten voor de samenleving. 

Suzanne Stoop zei: „Meer dan ooit staat de lokale democratie onder druk. De opkomst was bedroevend laag. Maar laat je er niet door ontmoedigen!”

Leefbaar en SP

Bij Anne-Marie van Huffel benadrukte de burgemeester haar inzet voor ‘een deugdelijke en realistische participatie met de inwoners’. „Ik vind verbinding met inwoners inderdaad één van de belangrijkste dingen”, reageerde het Leefbaar-raadslid.

Frans Rietveld is volgens Gebben ‘een actief en betrokken persoon in de samenleving’. „Ik vond het een geweldige ervaring, ik genoot van gesprekken met ondernemers en inwoners van het dorp”, aldus de SP’er.

VVD-kwartet

„Je bracht nuance in en stelde je open voor de argumenten van anderen”, zei de burgemeester over Paul Zuurendonk. Hij blijft actief als burgerraadslid en wenst zijn collega’s veel contacten toe: „Vooral buiten dit huis.”

Over Theo Vulink meldde Gebben: „Jouw stijl en karakter als raadslid en mens is rustig en weloverwogen, steeds zoekend naar de verbinding.” Zelf pleitte hij ervoor dat inwoners zich meer opstellen als ambassadeurs van Dronten.

No-nonsense

„Als raadslid en als mens typeerde je je door je no-nonsense stijl”, zo omschreef de burgemeester VVD’er Paul Gach, „De kracht van het argument stond voorop.” Hij noemde zelf de coronaperiode de ‘mindere jaren’ van de afgelopen periode: „Ook in politiek opzicht.”

Remco de Maaijer werd volgens de burgemeester gekenmerkt door zijn beschouwingen en zijn aandacht voor het zoeken naar consensus en samenwerking. Gebben noemde ook zijn strijd tegen het gebruik van Engelse woorden. De Maaijer bood daarvoor zijn excuses aan, omdat veel van die woorden inmiddels in de nieuwe Van Dale staan.


Suzanne Stoop - PvdA (screenshot)