CDA-lijsttrekker Siert Jan Lap wordt geïnterviewd tijdens de verkiezingsavond.
CDA-lijsttrekker Siert Jan Lap wordt geïnterviewd tijdens de verkiezingsavond. ©maartenheijenk.nl

Informateurs neigen naar college met CDA, Leefbaar, D66 en mogelijk een vierde partij

Gemeente

DRONTEN - Het lijkt erop dat van de drie zittende collegepartijen in Dronten alleen Leefbaar deel gaat uitmaken van het nieuwe college. De informateurs neigen na de eerste gesprekken naar een college met Leefbaar, CDA, D66 en mogelijk een vierde partij.

De door de gemeenteraad aangestelde informateurs, Harm-Jan van Schaik en Bahreddine Belhaj, stuurden vanmiddag hun eerste bevindingen naar de gemeenteraad. Ze schrijven dat alle acht partijen vinden dat CDA en Leefbaar Dronten gezien de verkiezingsuitslag een plaats moeten hebben in de nieuwe coalitie. 

De VVD kwam als derde partij uit de verkiezingen, de ChristenUnie als vierde, SP als vijfde en D66 als zesde. VVD en ChristenUnie maakten de afgelopen vier jaar deel uit van de coalitie. Vijf partijen geven echter aan dat D66 een logische derde partij is in de gewenste coalitie. 

Vierde partij?

CDA, Leefbaar en D66 hebben met z’n drieën de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad: 14 van de 27 zetels. De meeste partijen kiezen voor een college met vier partijen. Het is de informateurs nog niet duidelijk wie de vierde partij moet worden. Daarover gaan ze maandag in gesprek met CDA, Leefbaar en D66.

Van Schaik en Belhaj lichten hun bevinden dinsdag (12 april, 19:30 uur) toe in een openbare vergadering. Daar beantwoorden zij ook vragen uit de politiek en doen een voorstel voor het vervolg.