Burgemeester van Harderwijk en raadslid uit Lelystad aan de slag met nieuw college

Gemeente

DRONTEN - Harm-Jan van Schaik, CDA-burgemeester van Harderwijk, en Bahreddine Belhaj, scheidend PvdA-raadslid in Lelystad, zijn de informateurs in Dronten. Zij gaan in opdracht van de voltallige gemeenteraad aan het werk om een nieuw college van B en W te vormen.

De gemeenteraad vergaderde vanavond in de openbaarheid over de afspraken voor de onderhandelingen. Die afspraken waren echter al van tevoren in beslotenheid beklonken. Het enige dat er vanavond gebeurde was dat CDA’er Siert Jan Lap als lijsttrekker van de grootste fractie de namen van de informateurs en hun opdracht bekendmaakte.

Brede meerderheid

Van Schaik (zie video) en Belhaj moeten een college gaan vormen dat kan rekenen op een brede meerderheid in de gemeenteraad. „Een stabiel en herkenbaar college”, zo omschreef Lap het. Tijdens een korte analyse van de verkiezingsuitslag toonden de meeste fracties zich voorstander van zo’n breed gesteund college.

Dronten heeft de laatste jaren vier wethouders. Lazise Hillebregt (D66) riep op om een college te vormen met wethouders van vier partijen. Zij gaf als suggestie een speciale wethouder voor de groei van Dronten. Roelf Raterink van de PvdA wil met het oog op die groei zelfs denken aan een vijfde wethouder.