Burgemeester Gebben. (archief)
Burgemeester Gebben. (archief) Foto: Wouter Foppen

Burgemeester in toespraak: ‘Bevlogen, maar ook bewogen jaar’

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten is dinsdagavond het kalenderjaar 2023 begonnen met de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Burgemeester Jean Paul Gebben sprak de aanwezigen toe en had onder andere aandacht voor het MFC in Swifterbant, de ambtelijke organisatie en het bouwjaar 2023.

De burgemeester begon zijn toespraak met het themajaar van de Verenigde Naties: the International Year of Dialogue as a Guarantee of Peace. Aan het einde van zijn toespraak kwam hij op dat thema terug en liet Tymen, een jonge inwoner van de gemeente Dronten, de woorden uitspreken die hij ook sprak rond het aansteken van de Vredesvlam in Dronten. 

Vervolgens liet Gebben allerlei onderwerpen de revue passeren. Hij begon met woorden gericht aan Oost Flevoland Woondiensten in het kader van de bouw van het Multifunctioneel Centrum. “Ik spreek graag mijn complimenten uit voor onze partner Oost Flevoland Woondiensten: in hun volharding en commitment om dit centrum mede te realiseren”, zei de burgemeester. 

Gebben blikte terug op 2022 en noemde dat jaar ‘een bevlogen, maar ook bewogen jaar’. “De oorlog in Oekraïne en daarmee ook de noodopvang voor asielzoekers en opvang van Oekraïners. Bij een gemeente met lef past ook dat we die noodopvang hielpen mogelijk te maken. Wanneer Nederland een groot probleem heeft om ruimte te bieden, dan hebben wij niet alleen te prediken dat wij hier ruimte hebben. Dan bieden wij ook de ruimte en de wil om tijdelijk en in deze uitzonderlijke omstandigheden te handelen.”

Bouwjaar 2023

Het bracht Gebben bij, zoals hij het zelf noemde, het bouwjaar 2023. Daarmee doelde de burgervader op de toekomst van Dronten en Dronten Ontwikkelt. Hij stelde dat de gemeente graag lef wil tonen, het is een van de Drontense principes. “Dat is ook nodig om invulling te geven aan de uitdagingen voor de komende periode. Lef is nodig om nieuwe wegen te vinden die passen bij Dronten en ook uniek zijn voor Dronten. Ontwikkeling is geen keuze.”

Binnen dat bouwjaar 2023 had Gebben ook oog voor duurzaamheid, een groener Dronten. “Zo gaan we in 2023 aan de slag me het Nationaal isolatieprogramma en gaan we nog meer werk maken van het scheiden van afval door het inzetten van onder andere duurzaamheidsleningen, energiecoaches en de afvalcoach”, zei hij. “Samen zorgen wij ervoor dat Dronten klaar is voor het veranderend klimaat.”

Gebben besloot zijn toespraak uiteraard met het heffen van het glas en een toost op 2023. “Namens het gemeentebestuur wens ik dat 2023 u gezondheid en geluk mag brengen en voor wie dat minder vanzelfsprekend is, dat wij en uw naasten er voor u mogen zijn.”