Zwembad De Abelen in Swifterbant.
Zwembad De Abelen in Swifterbant. Foto: ©maartenheijenk

Gemeente trekt 2,8 miljoen uit voor zwembaden, maar beide dorpen beslissen zelf

Gemeente

DRONTEN - B en W van Dronten stellen de gemeenteraad voor om 1,4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het zwembad in Biddinghuizen en hetzelfde bedrag voor het zwembad in Swifterbant. Wat er precies met dat geld gaat gebeuren, is afhankelijk van wat de dorpen willen.

Het ‘toekomstbestendig openhouden’ van de openluchtzwembaden De Alk en De Abelen kost ruim 1,4 miljoen euro per bad. Burgemeester en wethouders hebben echter besloten niet alleen te kijken naar renovatie. Zij willen kijken of er met die 1,4 miljoen ook meer te bereiken valt.

Het liefst ziet het college dat zo’n investering leidt tot ‘maatschappelijke impact’. Daarvoor willen ze de hulp van beide dorpen inroepen.

Verouderde zwembaden

Er wordt in de gemeente Dronten al jarenlang gesproken over de verouderde zwembaden. Zowel in Biddinghuizen als in Swifterbant maakten inwoners onder de vlag van Dorpsbelangen plannen voor een opknapbeurt. 

Zelf liet de gemeente een onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat openhouden in de huidige staat niet mogelijk is. Dat heeft te maken met veiligheid en de lage bezoekersaantallen. Swifterbant telde het afgelopen jaar 251 unieke bezoekers, Biddinghuizen 119.

Vijf scenario’s

De onderzoekers kwamen tot vijf scenario’s: 1) sluiting van beide zwembaden, 2) vervanging gebouwen en behoud baden en techniek, 3) vervanging van zowel gebouwen, baden als techniek, 4) alles vervangen aangevuld met de wensen uit Swifterbant, 5) Biddinghuizen sluiten en Swifterbant behouden.

B en W besloten nu om in samenspraak met de inwoners te onderzoeken hoe met die 1,4 miljoen ‘de meeste maatschappelijke impact voor de kernen kan worden bereikt’. Daarbij ziet de gemeente een belangrijke rol voor beide verenigingen van Dorpsbelangen. 

Haast is geboden

Verantwoordelijk wethouder Siert Jan Lap stelt dat er vóór de winter een besluit moet vallen. Dat is van belang, want de huidige situatie is onhoudbaar. Het vergt volgens de wethouder een flinke investering om de hekken van de zwembaden in de huidige staat in 2025 te kunnen openen.

Overigens wijst de gemeente erop dat bij een renovatiebeurt van de zwembaden ook de jaarlijkse lasten omhoog gaan. De gemeente legt nu ieder jaar 11-duizend euro per bad neer.

Bij een grondige renovatie stijgen de jaarlijkse lasten naar 68-duizend euro per dag. En dat is met de bezoekersaantallen van het afgelopen jaar (5.470 in Swifterbant, 2.864 in Biddinghuizen) een behoorlijk bedrag per zwemmer.