Winkelcentrum Suydersee.
Winkelcentrum Suydersee. Foto: © Maarten Heijenk

Gemeente kijkt naar toekomst van Suydersee: Minder winkelen, meer ontmoeten

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten kijkt naar de toekomst van winkelcentrum Suydersee. De winkelfunctie neemt af en de ontmoetingsfunctie neemt toe, schrijven B en W. In februari is er een bespreking met de gemeenteraad. Daar worden de eerste resultaten van twee onderzoeken gepresenteerd.

De gemeente stelde in 2018 een beleid op voor alle winkelcentra. Vijf jaar later is dat beleid volgens het gemeentebestuur achterhaald: “Zo is het belang van maatschappelijke meerwaarde voor winkelcentra sterk toegenomen.” Daarom komt er nu een nieuw beleid.

Twee onderzoeken

Met het oog daarop vond er eind vorig jaar een zogenaamd ‘koopstromenonderzoek’ plaats. Daarnaast schakelde de gemeente het bureau Re-Publiek uit Amsterdam in om de kansen van Suydersee in beeld te brengen. Dit bureau voert daarover overleg met ondernemers, pandeigenaren, bewoners en andere betrokkenen.

“Het doel is te bepalen hoe en waar het hoofdcentrum van Dronten zich moet ontwikkelen om toekomstbestendig te zijn, met het oog op de groei naar 60.000 inwoners in 2050”, schrijven B en W.

Eind maart moet dit onderzoek klaar zijn en daarna volgt de nieuwe winkelvisie. Daarin komt te staan welke keuzes en investeringen nodig zijn om de winkelcentra klaar te maken voor de toekomst.

Biddinghuizen en Swifterbant

De visie vormt straks de basis voor de centra Biddinghuizen en Swifterbant. Ook daar wil de gemeente overleggen met lokale ondernemers, inwoners en andere partijen.