Afbeelding
Foto: ©maartenheijenk

Dronten koopt elektrische vuilniswagens: “We zien momenteel geen nadelen”

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten moet tot eind volgend jaar vijf vuilniswagens vervangen. B en W hebben besloten over te stappen naar elektrische inzamelvoertuigen. Het college wijst erop dat diverse gemeenten Dronten zijn voorgegaan: “En dit gaat naar volle tevredenheid.”

Een en ander blijkt uit documenten, die door de gemeente Dronten pas na een verzoek op basis van de Wet Open Overheid (WOO) werden vrijgegeven.

Het geld is er

Er staan bij de gemeente Dronten vijf inzamelvoertuigen op de nominatie om vervangen te worden. Hiervoor is geld opzij gelegd.

Volgens burgemeester en wethouders is dit bij uitstek het moment om te kiezen tussen doorgaan met fossiele brandstoffen of over te stappen naar elektrisch of waterstof. Omdat het tanken van waterstof niet mogelijk is in Dronten, kiest de gemeente voor elektrisch.

Geen nadelen

“We zien momenteel geen nadelen”, schrijven B en W. Overstappen naar elektrisch betekent volgens het gemeentebestuur een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, een betere luchtkwaliteit, minder onderhoud, langere levensduur en een stillere leefomgeving. 

Wat ook niet onbelangrijk is: het is goedkoper. “Uit de berekeningen is af te leiden dat naast de voordelen qua duurzaamheid ook de exploitatielasten lager uitvallen”, schrijft de gemeente. Het kan nóg goedkoper worden, als er subsidiepotjes zijn. De gemeente heeft daar nog geen duidelijkheid over.

Voldoende capaciteit

Er is volgens B en W op de Gemeentewerf ook voldoende elektrische capaciteit om de voertuigen op te laden. Tijdens de verduurzaming van het gebouw in 2021 koos de gemeente namelijk voor een verzwaring van het net. 

Richting de toekomst denkt de gemeente aan extra zonnepanelen of batterijen in combinatie met een carport voor haar elektrische voertuigen.