Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een huis renoveren? Een aantal zaken om op te letten

Partnerbijdrages

Als je besluit je hele huis te renoveren, is het van cruciaal belang dat je weet waar je aan begint. Een overzicht van een grote woningrenovatie geeft je een idee van wat er nodig is en helpt je je taken met meer succes te plannen.

Begin met planning en ontwerp

Het is een goed idee om te beginnen met een tekening op een A4tje, te kiezen voor volwaardige architectonische blauwdrukken, of gewoon een sterke mening over hoe de herinrichting moet gaan. Problemen corrigeren voor de make-over vorm krijgt is minder duur en minder ergerlijk. Een van de eerste dingen om over na te denken is of je wel genoeg geld hebt om je verbouwing te voltooien.

Onderzoek daarvoor de duur van je verbouwing

Keukenrenovaties kunnen van begin tot eind één tot vier weken in beslag nemen, afhankelijk van de omvang van het project en of er al dan niet unieke onderdelen bij betrokken zijn. Het bestellen van marmer uit een ander land of van op maat gemaakte werkbladen kan een paar weken aan het proces toevoegen. Het is ook van cruciaal belang dat je een uitgebreide strategie met alle projectdetails klaar hebt voordat je begint te verbouwen om je project op schema te houden. Werken met een ervaren renovatiebedrijf is in deze situatie echt voordelig. Of het nu gaat om een nieuwe vloer, een nieuw plafond of een hordeur op maat.

Je afwerkingen kiezen

Voor beginnende verbouwers is het visualiseren van het uiteindelijke product van hun project misschien wel het moeilijkste element. Het inschakelen van een binnenhuisarchitect kan je helpen precies te krijgen wat je uit je keuken make-over wilt en ervoor zorgen dat je helemaal tevreden bent met je keuzes.

Kijk ook eens naar de grotere projecten: dakvervanging of -reparatie, funderingsherstel, reparatie van waterinfiltratie, en het plaatsen of repareren van ramen zijn enkele van de meest ingrijpende klussen die je kunt ondernemen. Grote projecten moeten eerst afgemaakt worden omdat ze invloed hebben op latere kleine klussen.

Investeren in een huis is een van de beste investeringen

Wanneer je geld over hebt, kan het zeker een goede investering te zijn om te investeren in een huis.

Ramen vervangen, in het hele huis of gedeeltelijk, is vrijwel altijd een onderdeel van een home make-over. Veel huiseigenaren proberen op eigen houtje nieuwbouw- of vervangingsramen te plaatsen, maar bedenk dat de garantie van de fabrikant hierdoor kan vervallen. Onderzoek de criteria en neem, indien nodig, een expert in de arm, want die garantie kan je later een hoop ellende besparen. De levenscyclus van een gebouw verlengen is een uiterst effectieve techniek om duurzaam te bouwen.

De vloerbedekking inrichten

Je uiteindelijke vloerbedekking hangt af van de ruimte; voor verschillende woon- en slaapvertrekken kies je bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout, gefabriceerd hout, of tapijt; voor badkamers en keukens kies je misschien vinyl, tegels, of marmer. Plan om de vloerbedekking zo laat mogelijk in het verbouwingsproces te leggen, ongeacht wat je kiest. Zo voorkom je aanzienlijke schade aan je vloeroppervlak.

Overweeg buiten de kaders te denken

Beperk je bij de renovatie niet tot de beperkingen van de huidige plaats van je keuken. Afhankelijk van de constructie van je huis, kun je misschien een muur wegbreken, een tussenwand neerhalen, een raam inzagen, of een kookeiland toevoegen. Dit kan je nieuwe keuken functie geven, terwijl het ook de waarde van je huis verhoogt.

Over apparatuur moet nagedacht worden

Oude apparaten horen bij oude keukens. Nieuwe werkbladen en kastdeuren zijn fantastisch, maar er gaat niets boven een verbetering die ervoor zorgt dat je meer tijd in je keuken wilt doorbrengen. Als je veel tijd in de keuken doorbrengt en vaak kookt, is het slim om te investeren in duurdere en duurzame apparatuur of meerdere ovens.