Reaal Dronten verliest na goede eerste en dramatische tweede helft met 1-5 van ZAC

DRONTEN - Reaal Dronten heeft geen vervolg kunnen geven aan de overwinning van vorige week. Tegen ZAC werd een goede eerste helft gevolgd door een dramatische tweede. Eindstand: 1-5

Reaal Dronten - ZAC Zwolle 1-5 (1-1)

In een tegenvallende en teleurstellende wedstrijd heeft Reaal Dronten thuis met 1-5 van ZAC Zwolle verloren.
De eerste helft ging redelijk gelijk op met kansen over en weer. Nadat de Zwollenaren uit een corner via een klutsgoal van Joost Ottens op voorsprong waren gekomen volgde uit een schitterende vrije trap van uitblinker Stefan Wermers de op dat moment verdiende 1-1 gelijkmaker. Het publiek kreeg een aantrekkelijke en open eerste helft voorgeschoteld en iedereen ging vol vertrouwen en goede hoop met een 1-1 stand de rust in.

Hoofdtrainer Carl Aventurin hield een pleidooi in de rust en sprak zijn manschappen bemoedigend maar vooral ook waarschuwend toe. Helaas waren zijn woorden aan dodemansoren gericht en stortte het Drontens team na rust als een kaartenhuis in. Hieronder het wedstrijdverslag over mentale weerbaarheid, teleurstelling en frustratie.

Opstelling Reaal Dronten

Angelo Brink, Bret Eijkelboom (65e Sedrion Isidora), Branko Huiberts (45e Azad Abdullah), Mark de Ridder, Giovanni Wegman, Stefan Wermers, Kevin Dolman, Remco Drenth, Wil van der Zande (65e Jeremy Santana), Nordin Hettinga, Danny Mol.
Wissels: Sedrion Isidora, Azad Abdullah, Jeremy Santana en Ouahib Akhiyate.

Opstelling ZAC Zwolle

Puck Pol, Joris Schunselaar, Melle Reuvecamp, Onne van der Ley, Mycha van Rossum (45e Okke Scholten), Lex Heimerinkx, Max Stolte, Rens Blokker, Joey Groen (80e Thomas Bakker), Joorst Ottens & Robin Bastiaan (82e Stan Wissink).
Wissels: Okke Scholten, Thomas Bakker en Stan Wissink.

Hoopvol begin

Na de 2-0 winst op vv Hattem vorige week zat de stemming er goed in bij Reaal Dronten. Het team had de hele week scherp, fel en fanatiek getraind en er is nog altijd met 18 man een hoge trainingsopkomst in Dronten West. Helaas viel ondanks het schitterende mooie zonnige voorjaarsweer de publieke belangstelling erg tegen.

Toen scheidsrechter de heer Ruud Letschert uit Lelystad voor de aftrap floot waren er slechts 50 toeschouwers op deze wedstrijd afgekomen. De Reaalisten kwamen in deze beginfase goed en sterk voor de dag en leken de draad van vorige week weer op te pakken.

Opstelling

Trainer Carl Aventurin begon deze wedstrijd met een verrassing door de middenvelder Giovanni Wegman op de linksbackpositie neer te zetten en met Branko Huiberts, Remco Drenth, Mark de Ridder, Kevin Dolman en Stefan Wermers als het kloppend hart in de as.

Op de rechtsback mocht Bret Eijkelboom zijn opwachting maken. In de voorhoede moesten Wil van der Zande, Danny Mol en Nordin Hettinga voor de doelpunten gaan zorgen.

Kansjes

Beide teams zochten spontaan de aanval en probeerden een snelle voorsprong te forceren. Er ontstonden al snel kansjes over en weer waarbij Zwolse inzetten van Lex Heimerinkx, Robin Bastiaan en Joost Ottens werden geblokt en weggewerkt.

Aan de andere kant dook het jonge Reaal talent Nordin Hettinga dreigend op voor het zwolse doel, maar diens venijnige schot zeilde over. In een hoog tempo golfde het spel op en neer waarbij ZAC Zwolle met een snelle balcirculatie een optisch veldoverwicht creeerde.

De achterstand

In de 11e minuut moest Reaal Doelman Angelo Brink in actie komen om een listig verraderlijk schot van ZAC speler Lex Heimerinkx tot corner te verwerken. Bij deze gevaarlijke indraaiende corner stond de verdediging van Reaal hopeloos te slapen en ontstond er een rommelige scrimmage. In deze klutssituatie stond Zwollenaar Joost Ottens op de goede plek om van dichtbij met een intikker af te ronden voor de 0-1 voorsprong voor ZAC Zwolle.

Kort hierop waren er nog twee kansen voor ZAC Zwolle te zien, maar de kopbal van Robin Bastiaans ging naast en een schot van Joost Ottens leverde ook niets op.

Gelijkmaker

In de 16e minuut kwamen de Reaalisten er in de snelle omschakeling razendsnel uit waarbij op randje strafschopgebied een overtreding op Wil van der Zande werd gemaakt. Deze perfect genomen vrije trap van Stefan Wermers vloog in de korte beneden hoek waarbij de Zwolse doelman er nog dichtbij zat, maar spatte tegen de touwen uiteen voor de 1-1 gelijkmaker. Deze 1-1 gelijkmaker werd uitbundig gevierd in het Reaal kamp en gaf iedereen weer moed en vertrouwen.

In evenwicht

Beide teams hielden elkaar in evenwicht en schotelden het handjevol publiek een enerverende en levendige eerste helft voor. De kansen waren weliswaar schaars, maar er werd met passie en inzet geknokt waarbij het Zwolse ZAC het intiatief naar zich toetrok. Ondanks het veldoverwicht en meeste balbezit voor ZAC Zwolle kwamen de Reaalisten er af toe dreigend uit.

Onder aanvoering van de uitblinkers Stefan Wermers, Kevin Dolman en Remco Drenth probeerden de rood zwarte duivels het initiatief over te nemen, maar slaagden hier niet in. De beste kansen waren voor ZAC Zwolle, maar uit een scrimmage kon niemand profiteren.

Twee verraderlijke schoten werden tot corner verwerkt door de uitstekend keepende jonge Reaal Dronten doelman Angelo Brink. Bij de gevaarlijke indraaiende Zwolse corners was het alle hens aan dek in de Reaal verdediging. Bij een ongelukkige botsing bleven Reaal speler Branko Huiberts en een ZAC speler kermend van de pijn liggen, maar gelukkig konden beide spelers na behandeling weer verder.

Vlak voor rust

Tot aan de rust oogde het spel rommelig en onzuiver, maar was er wel veel strijd, inzet en beleving te zien. Vlak voor rust dook Reaal aanvaller Wil van der Zande gevaarlijk op voor het Zwolse doel, maar in kansrijke positie schoot hij rakelings voorlangs. Met een hoopvolle 1-1 stand gingen we rusten op sportpark De Munten.

In de rust

Tijdens de thee sprak trainer Carl Aventurin zijn manschappen bemoedigend, maar ook waarschuwend toe. Ondanks deze redelijke eerste helft was de trainer er niet gerust op en hamerde hij op de organisatie, concentratie en vooral op de mentale weerbaarheid van zijn team.

Helaas waren zijn woorden aan dodemansoren gericht en begonnen de rood zwarte duivels dramatisch aan een belabberde tweede helft.

Dramatiek

De tweede helft kende een valse start waarbij ZAC Zwolle in een mum van tijd orde op zaken wist te stellen door razendsnel een 1-3 voorsprong te nemen. In de 48e minuut had Reaal doelman Angelo Brink eerst nog een goede redding in huis op een inzet van Lex Heimerinkx waarna het direct daarna gigantisch fout ging.

De Dronter verdediging stond niet goed op te letten bij een voorzet vanaf de linkerflank die van dichtbij door ZAC topscorer Lex Heimerinkx vanuit de halve draai tegen de touwen werd geschoten voor de 1-2 voorsprong voor ZAC Zwolle. Plotseling wankelde Reaal Dronten en haperde de omschakeling op het middenveld.

Bij balverlies kwamen de Zwollenaren er razendsnel uit en in de 52e minuut was het opnieuw raak. Een voorzet vanaf de rechterflank belandde op het hoofd van Robin Bastiaan die van dichtbij met een inknikker kon raak koppen voor de onthutsende 1-3 voor ZAC. Kort hierop dook Robin Bastiaan opnieuw dreigend op voor het Reaal doel, maar zijn omhaal mislukte en leverde niets op.

Plaagstootjes

De Reaalisten probeerden nog aan te zetten en wat plaagstootjes en speldenprikjes ui te delen. Een ziedend schot van Kevin Dolman werd met moeite door de Zwolse doelman tot corner verwerkt. Uit deze indraaiende corner ontstond er een rommelige scrimmage voor het Zwolse doel waar niemand kon profiteren.

Twee keer moest de doelman van ZAC in actie komen om de Reaal aanvallers Danny Mol en Nordin Hettinga van het scoren te houden. Vanaf het middenveld probeerden Kevin Dolman, Stefan Wermers en Giovanni Wegman de openingen te vinden, maar alle pogingen werden verijdelt en knap onderschept door de Zwolse verdedigers.

Gaandeweg leken de rood zwarte duivels zich te herpakken en zag de Zwolse doelman er niet altijd goed uit, maar verder dan enkele losse flodders van Kevin Dolman en Danny Mol kwamen de Reaalisten niet. Ondertussen waren bij Reaal Jeremy Santana en Sedrion Isidora voor Wil van der Zande en Bret Eijkelboom in het team gekomen, maar ook deze wissels konden het verschil niet maken.

Knock out

De gehele tweede helft had ZAC Zwolle de beheersing en de controle. Er waren wat momentjes waarop Reaal ook zijn kansjes kreeg, maar de Zwollenaren hadden het betere van het spel.

In de 68e minuut kwam de bal in de loop bij Joost Ottens terecht die met een harde schuiver via doelman Angelo Brink toesloeg voor de vernietigende 1-4 voorsprong voor ZAC Zwolle. Deze Joost Ottens kreeg onlangs zijn eerste ster en heeft de smaak nu goed te pakken en is hard onderweg naar zijn tweede ster.

Kaartenhuis

Nadat Reaal doelman Angelo Brink met drie fraaie reddingen de schade nog beperkt hield was er ineens geen houden meer aan. Het Dronter team stortte als een kaartenhuis ineen en werd nu helemaal overlopen en zoek gespeeld.

In de 82e minuut scoorde Lex Heimerinkx met een geplaatst schot ook nog de 1-5 voor ZAC Zwolle. Hierna bracht Angelo Brink nog redding op een inzet van invaller Stan Wissink waarna ook Reaal via Nordin Hettinga nog een kansje kreeg, maar het geloof was intussen helemaal weggeebt. Een terechte en dikverdiende 1-5 overwinning voor De Zwolsche Athletische voetbalclub.

Eindconclusie

Een wedstrijd duurt nu eenmaal twee keer 45 minuten en dit was vandaag voor Reaal Dronten net een helftje teveel. In de eerste helft gaven de rood zwarte duivels nog goed partij, maar in een belabberde en dramatische tweede helft gaf het team niet meer thuis en zakten een aantal spelers lelijk door het ijs.

Het is onbegrijpelijk hoe het team in de tweede helft als een kaartenhuis instortte en als los zand fungeerde. De enigste spelers die een voldoende haalden waren doelman Angelo Brink, Kevin Dolman, Remco Drenth en vooral uitblinker Stefan Wermers.

Volgende week speelt Reaal Dronten een uitwedstrijd in Hattem bij Hatto Heim. Nu sc Rouveen verrassend met 1-2 bij Zwolsche Boys hebben gewonnen ziet het er somber uit voor Reaal Dronten, maar desalniettemin is er nog steeds een sprankje hoop in Dronten West.

Man of the match bij Reaal Dronten: Stefan Wermers
Man of the match bij ZAC Zwolle: Lex Heimerinkx