Wim Hagenbeek
Wim Hagenbeek Judy Honing fotografie

Asv Dronten biedt kinderen gelijke kansen: „Wij zijn er niet alleen voor dat ene grote talent”

Sport

DRONTEN - Asv Dronten heeft geconstateerd dat er in het selectieteam onder 19 jaar weinig jongens spelen die in de F’jes al in het hoogste team voetbalden. Het heeft de club aan het denken gezet. Na een proef bij de allerjongsten start het komend seizoen het project ‘Gelijke Kansen’ bij alle jeugd tot de onder 10. „Het is vernieuwend in de polder”, zegt voorzitter Jan Bollemaat trots.

De man achter het plan is Wim Hagenbeek. Hij is actief bij Asv Dronten sinds hij vanuit Swifterbant naar Dronten verhuisde. Dit jaar is hij voor ’t eerst hoofd jeugdopleidingen. Wim voetbalde vroeger bij onder andere Nunspeet en was daarna trainer bij WHC, Nunspeet en DOS Kampen: „Ik heb veel jeugdteams getraind en ben drie jaar hoofd jeugdopleidingen bij WHC geweest.”

Voetbaltraditie

Uit die ervaring kent Hagenbeek als geen ander de voetbaltraditie. Kinderen worden al op jonge leeftijd geselecteerd, de hoogste teams trainen vaker, krijgen de beste trainers en bij de lagere teams staan goedwillende ouders. En toch betaalt iedereen evenveel contributie.

Dat beleid zou nog te verdedigen zijn, als de kinderen uit de selectieteams het later inderdaad ‘maken’. In de praktijk is dat niet het geval. Kinderen die bijvoorbeeld door hun fysieke ontwikkeling als 8-jarigen grote talenten lijken, zijn 8 jaar later soms doodgewone voetballers.

AZ en Almere City

Asv Dronten heeft het oor te luister gelegd bij de KNVB, enkele grote amateurclubs en de profs van AZ en Almere City. Wim Hagenbeek: „AZ heeft in Nederland de meeste betaalde voetballers uit de eigen jeugdopleiding. Die hebben door geldnood op een gegeven moment gekeken hoeveel jonge talenten er doorstromen. Toen zagen ze dat je pas vanaf een jaar of 16 kunt voorspellen of iemand ècht doorbreekt.”

In Dronten zagen ze hetzelfde. Voordat talenten naar de senioren gaan, vallen er tientallen af. Vaak gebeurt dat door studie, maar er zijn er ook die stoppen met voetbal omdat ze het niet meer leuk vinden.

„Asv Dronten heeft gezegd: we willen in het eerste elftal met heel veel eigen jeugd werken. Dat betekent dat je wat aan je jeugdopleiding moet doen. Dan moet je er geen tien opleiden, dan moet je er dertig opleiden”, legt Hagenbeek uit, „Wij zijn er niet voor één kind, niet alleen voor dat ene grote talent.”

Dezelfde training

Hoe ziet Gelijke Kansen er in de praktijk uit? Asv Dronten zet alle kinderen uit een jaargang in één groep en die krijgen allemaal dezelfde training. Dat gebeurt door twee hoofdtrainers, ondersteund door jeugdtrainers en ouders. Ze trainen veel in circuitvorm, waarbij de ene speler oefeningen sneller en vaardiger kan uitoefenen dan de ander. Elke training kent wedstrijdvormen: „Véél voetballen, zeggen we.”

„We waren altijd gefocust op die tien voetballers in het eerste en tweede team, de anderen daaronder zagen we niet. Die voetbalden op een bepaald niveau en konden zich niet ontwikkelen. Straks hebben we bij de onder 13 niet tien opgeleide spelers, maar zeker dertig. En iedereen is in beeld!”

Meisjes en jongens worden hetzelfde behandeld, spelen door elkaar heen. De club heeft de kinderen gevraagd naar hun ervaringen. „Zij zeggen het allemaal leuk te vinden om met elkaar te voetballen èn dat ze er veel van leren”, aldus het hoofd jeugdopleidingen.

De nieuwe Ziyech

Gelijke kansen, het klinkt mooi. Maar iedere vader ziet in zijn zoon de nieuwe Hakim Ziyech en is bang dat zijn oogappel in z’n ontwikkeling wordt geremd. „Er zijn vast ouders die er zo over denken”, beseft Wim Hagenbeek. Hij wijst er echter op dat de kinderen op zaterdag wel op hun eigen niveau voetballen.

„Er blijven altijd kinderen die er echt bovenuit steken. We hebben nu bijvoorbeeld twee jongens die bij Heerenveen in de voetbalschool spelen. Wij zetten dat soort kinderen een leeftijd hoger. Die mannen krijgen dan ook weer een andere uitdaging, ze moeten eraan trekken.”

Ouders enthousiast

Een bijkomend voordeel van de nieuwe manier van werken is, dat ouders door het contact met de hoofdtrainer ervaren dat trainen geven méér is dan ze dachten. „Het is best een complex vak”, weet Wim Hagenbeek, „Wij begeleiden de ouders nu beter en dat leidt tot veel meer enthousiasme. Ze krijgen aandacht en merken dat ze kennis tekort komen. Er hebben zich nu al een stuk of dertien ouders opgegeven voor een cursus.”

De ASVD’er gaat ervan uit dat iedereen went aan de nieuwe manier van werken: „Mensen zitten nu nog in de huidige denkwijze. Dat moet veranderen en dat kost tijd. Maar ik merk ook het enthousiasme, ik zie dat het steeds beter gaat.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 9 uur geleden