Remco Veerkamp
Remco Veerkamp eigen foto

Remco zwemt 18 km voor kankerbestrijding: „Het begin van een midlifecrisis…”

Sport

DRONTEN - Remco Veerkamp (39) hoopt zondagmiddag ergens tussen 4 en 5 uur onder de brug bij De Knip door te zwemmen. Het is de finish van een 18 kilometer lange zwemtocht vanuit Lelystad. Doel is om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding.

Wat brengt iemand ertoe om 18 kilometer te gaan zwemmen?
Remco Veerkamp: „Het is ooit begonnen bij een alternatieve nieuwjaarsduik met een vriend van mij, Ralf van der Poel, in Lelystad. Ik riep voor de grap: het lijkt me leuk om een keer terug naar huis te zwemmen, naar Dronten. Die vriend heeft me dat steeds helpen onthouden.”

Je bent actief in de zwemsport?
„Ooit als klein jochie ben ik begonnen te zwemmen omdat het volgens artsen gezond voor me was. Toen ben ik verliefd geworden op het zwemmen, vooral op het openwaterzwemmen. Eigenlijk heb ik nooit meer iets anders gedaan. Het is een virus dat waarschijnlijk altijd bij me blijft.”

Wat heb je de laatste jaren zoal gedaan?
„Ik ben al jaren trainer en bestuurslid bij Zuiderzeezwemmers. Ik geef trainen aan de masters, de volwassenengroep, zit voor hen in het bestuur, en ik ben trainer bij het elementair zwemmen.”

Maar we begrijpen dat je als actief zwemmer eigenlijk ‘met pensioen’ was.
„Dat klopt. Ik heb enkele jaren geleden besloten te stoppen. Door corona en de lockdown was mijn agenda vorig jaar opeens leeg. Toen heb ik het weer opgepakt en is met name de liefde voor het openwaterzwemmen weer opgelaaid. Dan komt van het één het ander. Uiteindelijk is het idee nu werkelijkheid geworden.”

Heb je al vaker achttien kilometer gezwommen?
„Achttien kilometer niet, maar ik heb in het verleden een keer een tien kilometer gedaan en recentelijk nog een acht kilometer. Dat ging heel soepel, dus het moet lukken. Ik hoop het in zes à acht uur te kunnen doen.”

Wordt het een solotocht?
„Ja, ik vind het heel mooi om die tocht zelf te doen met Ralf als begeleider in een boot. Ralf is mijn beste vriend, die hobbelt vanaf het begin mee in mijn idiote plan. Het is een beetje ons project geworden.”

Hoezo een idioot plan?
„Ach, ik ben 39 jaar en mensen noemen het wel gekscherend het begin van een midlifecrisis.”

De datum van 26 september is niet helemaal toevallig.
„Klopt. Op 28 september bestaan de Zuiderzeezwemmers 50 jaar. Dit gaan we uitgebreid vieren met diverse leuke activiteiten. We willen iedereen in Dronten de gelegenheid geven om kennis te maken met onze mooie club. We willen laten zien dat er bij ons plaats is voor iedereen die het leuk vindt om op wat voor manier dan ook in het water bezig te zijn.”

Je hebt er een sponsortocht van gemaakt. Waarom voor de kankerbestrijding?
„In mijn omgeving zijn behoorlijk wat mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld nog dagelijks last van de gevolgen van de behandeling voor kanker die ze als kind heeft gehad. Een oom en tante hebben het allebei gehad, mijn schoonvader is eraan overledenen, vrienden en collega’s zitten middenin de behandeling. Dus ik weet wat voor impact het heeft.”

En dan is de link met zwemmen en de Maarten van der Weijden Foundation snel gelegd.
„Inderdaad. Als je het dan toch zwemmend gaat doen en je wilt iets met de kankerbestrijding doen, dan is dit de meest logische keuze.”

Wat wordt er precies met het geld gedaan?
„De Maarten van der Weijden Foundation financiert wetenschappelijk kankeronderzoek en aan kanker gerelateerde projecten. Hoe meer hij kan ophalen hoe beter. Elke euro is welkom en wordt ontzettend gewaardeerd.”

Wordt het een eenmalige happening?
„Als het een beetje bekend wordt, heb ik héél stiekem het idee om het volgend jaar wat groter aan te pakken. Misschien kunnen we er een evenement van maken, dat zou mooi zijn.”

Donaties