Justus Sterk uit Dronten.
Justus Sterk uit Dronten. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Podiumplaats voor karttalent Justus Sterk (13) uit Dronten in snellere klasse

Sport

MARIEMBOURG (België) – Hij traint pas een paar maanden in zijn nieuwe kart, maar afgelopen weekeinde bewees Justus Sterk dat hij al voorin mee kan. De dertienjarige coureur uit Dronten snelde op het circuit van Mariembourg naar de derde plaats tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. 

“Ik ben best wel blij. De derde keer op deze baan en de vierde keer met deze kart. Het is nog allemaal nieuw. Dit is in ieder geval een lekker begin van het kampioenschap”, zei Justus over zijn debuut in de nieuwe tweetakt-klasse.

Niet verwacht

Dat de coureur meteen voorin kon meestrijden, had hij in eerste instantie niet verwacht. De eerste training verliep namelijk niet helemaal zoals gehoopt. “We waren in de eerste training gewoon nog niet echt snel”, verduidelijkte hij. “In de tweede training ging het al beter en in de kwalificatie was ik derde.”

Dat het met de snelheid uiteindelijk wel snor zat, bewees hij tijdens de eerste race van het weekeinde. “Ik ging van drie naar twee. Het was gewoon een kwestie van achter de nummer één aan rijden”, legde hij zijn strategie uit. “In race twee mocht ik als tweede starten. Ik kon mooi aanhaken bij de nummer één en ben zo ook tweede geworden. In de finale startte ik ook op P2 en toen werd ik derde.”

Niet te hard juichen

Justus had dus alle reden om tevreden te zijn, al waakte hij ervoor om al te hard te juichen. “Het ging wel goed, maar het kan altijd beter. Ik denk wel dat ik dit jaar in de top drie kan eindigen.” Hij weet in ieder geval alvast wat het is om voor het podium in een kampioenschap te strijden. Vorig jaar eindigde hij namelijk als derde in de eindstand van het NK viertakt.

“Uiteindelijk moet je wel stappen maken, dus hoop ik steeds hoger te eindigen.” Dat hij de lastige overstap van de viertakt naar de veel snellere tweetakt zo goed verteerd, kon hij eenvoudig verklaren. Justus: “Ik heb twee jaar Mini 60 TM gereden. Het rijden in die karts is bijna hetzelfde. Daarom ging het hier gelijk goed, denk ik.”

Frankrijk

Dit seizoen focust Justus zich niet alleen op de GK4 Kart Series. Hij doet ook mee aan een Benelux-kampioenschap. De tweede ronde van die titelstrijd, in Ostricourt, is zijn volgende race. 

Hij heeft nog niet eerder op de Franse piste gereden. “Maar het zal er vast wel goed komen. We gaan er in de meivakantie nog trainen en ik ben meestal wel goed op nieuwe banen. Ik hoop op een plek in de top vijf.”