Afbeelding

Competitie begint met thuisduels voor BAS en Reaal

Sport

DRONTEN - De voetbalcompetitie gaat komende zaterdag van start met thuiswedstrijden voor BAS (tegen SDS'55) en Reaal (tegen Olympia'28) en uitwedstrijden voor asv Dronten en Swift'64.

Voorbeschouwing Reaal Dronten - Olympia'28 door Klaas Huisman:

De competitie gaat zaterdag weer beginnen in de 4e klasse C.
Het gaat een spannende competitie worden met diverse titelkandidaten in de vierde klasse C. Een mooie uitdaging voor de Reaalisten om het beste naar boven te halen en de lat iets hoger te leggen.
Zijn de Reaalisten klaar voor de competitiestart en hebben de rood zwarten de grote 7-1 bekernederlaag bij Lelystad'67 verwerkt?
In deze voorbeschouwing blikken we terug op de voorbereiding, nemen wij onze tegenstander Olympia'28 onder de loep, maken we een rondje langs alle tegenstanders van de vierde klasse C en wagen een gokje bij de voorspellingen.

De rood zwarte duivels kunnen terugkijken op een geslaagde voorbereiding. Met name de oefenwedstrijden tegen SVM en Tollebeek en de eerste twee bekerwedstrijden zagen er goed uit.
Het is nu aan de staf en de spelers om een dikke streep onder die grote nederlaag bij Lelystad te zetten en om vooruit te kijken richting de competitiestart.
De eerste klap is een daalder waard en daarom zal Reaal Dronten zaterdag vol gas geven tegen Olympia'28.
De doelstelling dit seizoen is om in de subtop mee te draaien met misschien wel iets meer in het vat, maar het allerbelangrijkste is dat er met deze spelers een stevig fundament voor de toekomst wordt gelegd.
De selectie van Reaal Dronten heeft een gemiddelde leeftijd van 22 jaar oud en herbergt genoeg talent en kwaliteiten om in de subtop mee te kunnen draaien.
De oudste spelers Mo Elmorabit en Machiel Werkman zijn 29 en 26 jaar oud en de jongste speler Maarten Kempenaar is slechts 17 jaar oud.
De meeste spelers zijn tussen de 20 en 23 jaar en spelen al jarenlang sinds de jeugd met elkaar samen.
De nieuwkomers in deze groep zijn verdediger Ouahib Akhiyate en de middenvelders Niels Willems & Ruben Geerts.
Trainer Henk Posthuma kan komende zaterdag nog steeds niet beschikken over doelman Machiel Werkman, verdediger Marc Otten en het lijkt erop dat ook het talent Maarten Kempenaar nog niet hersteld zal zijn van zijn enkelblessure. De verwachting is dat alle overige spelers speelklaar zullen zijn voor de competitiestart komende zaterdag.

Tegenstander Olympia'28 is vorig seizoen via de nacompetitie naar de vierde klasse gedegradeerd en zal er alles aandoen om zo snel mogelijk het geschonden imago te repareren. De groen witten gaan voor het kampioenschap en voor een snelle terugkeer naar de derde klasse.
De zwartewaterlanders overleefden de poule des doods en hebben zich geplaatst voor de volgende bekerronde.
Nadat de eerste bekerwedstrijd nog met 1-2 werd verloren van CVVO Lemmer revancheerden de groen witten zich door met 4-1 en 3-2 van DESZ en Tonego te winnen.
De oefenwedstrijden tegen DESZ en OZC Ommen eindigden in een 2-2 en 3-3 gelijkspel terwijl er in Nieuwleusen met 1-2 werd gewonnen.
Vorig seizoen eindigde Olympia'28 op een 11e plek in de 3e klasse met 33 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 44 voor en 51 tegen.
Er werden 10 wedstrijden gewonnen, 3 keer gelijkgespeeld en er gingen 13 wedstrijden verloren.
In de nacompetitie speelden de groen witten met 3-3 en 2-2 gelijk tegen WZC Wapenveld en werd het op doelsaldo uitgeschakeld.
Deze degradatie is keihard aangekomen in Hasselt want in een ver verleden kwam Olympia'28 zelfs op het hoogste amateurniveau uit.
Topscorer bij Olympia'28 is Kjelt Bonhof vorig seizoen goed voor 12 competitiedoelpunten. In elf seizoenen wist Kjelt Bonhof in totaal 93 doelpunten te scoren voor Olympia'28.
De gemiddelde leeftijd van de selectie is 24 jaar oud waarbij Kjelt Bonhof, Maurice van Raalte & Michel Klink met 31 en 30 jaar de oudste spelers zijn. De jongste spelers John Zandink, Guus Tichelaar & Valery Leesink zijn 18 en 19 jaar oud.
Nieuwkomer in de selectie is oud Drontenaar Gerrit Zekveld die jarenlang het groen wit van asv Dronten verdedigde.
In het tweede elftal van asv Dronten was Gerrit Zekveld de spil op het middenveld waarna hij bij het eerste elftal tot rechtsback werd omgeturnd. Een aantal spelers van Reaal Dronten hebben Gerrit Zekveld bij asv Dronten meegemaakt en dit geeft deze wedstrijd een extra tintje.
Hoofdtrainer Melchior Schoenmakers gaat aan zijn tweede seizoen beginnen in Hasselt. Deze oudprof van sc Heerenveen, FC Groningen en Go Ahead Eagles was hiervoor actief als assistenttrainer bij Go Ahead Kampen.

De voetbalclub Olympia'28 werd op 1 augustus 1928 in de clubkleuren Groen Wit te Hasselt opgericht.
De club is vernoemd naar de olympische spelen die in 1928 in Amsterdam werden gehouden.
De club heeft ongeveer 800 leden onderverdeeld in 7 seniorenteams, 19 jeugdteams en een vrouwen/meiden afdeling.
Het speelt zijn thuiswedstrijden op het sportpark 't Hoenbroek waar het grote successen heeft gekend.
Tot aan 1995 schommelde Olympia'28 tussen de derde en vierde klasse, maar door twee kampioenschappen op rij in 1995 & 1996 promoveerde Olympia'28 naar de hoofdklasse.
Dit was aanvankelijk geen geslaagd debuut want in 1997 volgde er meteen weer degradatie, maar in 1998 volgde er een nieuwe poging.
Vanaf 1998 t/m 2000 kwamen de groen witten op het hoogste amateurniveau in de hoofdklasse uit.
Vanaf 2000 t/m 2003 acteerde Olympia'28 in de eerste klasse om daarna af te zakken naar de derde klasse.
In 2006 promoveerde Olympia'28 naar de tweede klasse en vanaf 2006 t/m 2014 was het een stabiele tweedeklasser.
In 2014 kwam het in de vrije val terecht en volgden er twee degradaties op rij richting de vierde klasse.
De eens zo trotse hoofdklasser wil nu in de vierde klasse zijn geschonden imago oppoetsen en zo snel mogelijk weer promoveren.

Het oude stadje Hasselt ligt in het zwartewaterland in de kop van Overijssel, kreeg in 1252 zijn stadsrechten en heeft 7000 inwoners.
De inwoners van Hasselt worden wel Zwartewaterlanders genoemd vanwege de monding aan de Overijsselse Vecht maar staan ook bekend als Skoapekuukies. Dit was vroeger een scheldwoord maar Skoapekuukies zijn tegenwoordig iets lekkers bij de koffie.
Verder staat Hasselt bekend om zijn kalkovens en Hasselter Juffers.

De voorspellingen van de eerste speelronde in de 4e klasse C:
Reaal Dronten - Olympia'28 Een gelijkspel ligt voor de hand, maar beide teams zullen volop voor de winst gaan.
Reaal eindigde vorig seizoen op een 6e plek en werd in de nacompetitie uitgeschakeld. Olympia degradeerde via de nacompetie!
De eerste klap is een daalder waard, maar ik hou het op een gelijkspel. Een 3.

s'Heerenbroek - Swift'64 tussen de nummers 10 en 5 van vorig seizoen.
Vorig seizoen verloor Swift verrassend met 3-0 in s-Heerenbroek waarna het zich thuis herstelde door met 4-1 te winnen.
De witte spoken boekten in de beker verrassende resultaten door van Unicum en BAS te winnen en verkeren in goede vorm.
De thuisploeg boekte in de beker een verrassende 1-0 overwinning op Hatto Heim maar verloor daarna van vv Wijhe & ZAC Zwolle.
Dit seizoen gaat ook Swift'64 een gooi doen naar de titel. Een 2.

Batavia'90 Lelystad - vv Wijthmen tussen het ambitieuze Batavia en de nummer 13 van vorig seizoen.
De Lelystedelingen hebben grote plannen en ambities en willen binnen zeven jaar doorstoten richting de topklasse.
In de beker boekte Batavia een indrukwekkende 16-1 overwinning op vijfdeklasser sc Muiden.
Batavia maakt dit seizoen zijn debuut met een prestatieteam op de zaterdag en gaat voor het kampioenschap. De tijd zal het leren. Een 1.

sv Zalk - Zwolsche Boys tussen de nummer 7 van vorig seizoen en de degradant uit de derde klasse.
De thuisploeg heeft zich flink versterkt want er zijn maar liefst tien nieuwe spelers richting de Zalkerdijk vertrokken.
De Zwolsche Boys is een roemrijke oude volksclub en vorig seizoen uit de derde klasse gedegradeerd. Oud Reaalspits Yusuf Erdem is in Zwolle neergestreken om de Zwolsche Boys weer omhoog te helpen.
Beide teams zijn uitgeschakeld in de beker. Een 3.

HTC Zwolle - vv Wilsum tussen de nummers 11 en 9 van vorig seizoen.
Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 1- 1 gelijkspel waarna de Zwollenaren met 1-3 in Wilsum wisten te winnen.
Beide teams zijn uitgeschakeld in de beker en kenden een moeizame voorbereiding maar hebben de ambitie om in de subtop mee te draaien.
Een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

vv Kampen - CSV'28 Zwolle tussen de nummers 8 en 4 van vorig seizoen. Toen wisten de Zwollenaren met 2-4 in Kampen te winnen.
In Zwolle werd het 4-2 voor CSV'28. De Zwollenaren kwamen goed voor de dag in de beker waar het met 0-4 en 2-3 wisten te winnen van FC Uluspor en vv Lutten. Tegen het sterke sv Zwolle werd het 2-2.
CSV'28 is een outsider voor de titel en heeft een sterk team.
De thuisploeg verloor zijn drie bekerwedstrijden. Een 2.

VSW Windesheim - EDON Zwolle tussen de nummer 12 en de degradant uit de derde klasse.
Beide teams zijn uitgeschakeld in de beker waarbij het gedegradeerde EDON met grote cijfers onderuit ging en geen beste indruk maakte.
De thuisploeg staat bekend om zijn fysiek hard spel. Een 1.

De wedstrijd Reaal Dronten - Olympia'28 begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op sportpark De Munten te Dronten West.
Wij wensen iedereen een sportieve wedstrijd toe.

Verslaggever: Klaas Huisman.