Swift'64 - Reaal Dronten
Swift'64 - Reaal Dronten Ā©maartenheijenk.nl

Swiftā€™64 wint derby van Reaal Dronten en slaat nieuw gat met Batavia'90

SWIFTERBANT - Swiftā€™64 was zaterdagavond na rust beduidend sterker dan Reaal Dronten. De thuisploeg bouwde een 1-0 ruststand uit naar een verdiende 4-0 overwinning. Doordat achtervolger Bataviaā€™90 ā€™s middags gelijkspeelde tegen Zalk (2-2) staat Swift nu bovenaan met een voorsprong van drie punten op de Lelystedelingen. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan.

Bas van Spronsen scoorde vlak voor rust de verdiende 1-0. Na rust was het prijsschieten en maakten Niels Krol, Robbin Posthuma en nogmaals Bas van Spronsen er 4-0 van. Het betekende dat trainer Patrick Posthuma won van zijn vader, Reaal-trainer Henk Posthuma.

Asv Dronten

Asv Dronten speelde een zeer matige eerste helft tegen het bezoekende Blauw Witā€™34. Arjen en Floris Boonstra zorgden voor een 0-2 ruststand.

De Drontenaren spelen om des keizers baard en kijken uit naar de nacompetitie. Toch laadde de ploeg zichzelf op voor een goede tweede helft, waarin Jeroen van der Meer en Vincent ter Burg voor een 2-2 eindstand zorgden.

BAS Voetbal

BAS deed goede zaken met een 0-2 zege op Teuge SP. Nabil Essaddouqi en Mark Schaap waren trefzeker voor de ploeg uit Biddinghuizen, die hierdoor eindelijk afstand nam van de degradatiezone. Sterker nog: BAS is samen met Elburger SC koploper in de derde periode.

Swift'64 - Reaal Dronten 4-0 (1-0)

Verslag door Klaas Huisman (Reaal Dronten)

Het is Reaal Dronten niet gelukt om het de koploper Swift'64 lastig te maken. Tot aan de 40e minuut hielden de Reaalisten goed stand en konden de duivels wat plaagstootjes en speldenprikjes uitdelen.
De thuisploeg had het initiatief en was vanaf de aftrap de betere ploeg, maar tot aan de 40e minuut hielden beide teams elkaar in evenwicht.

Voorafgaand aan deze polderderby kwamen de Reaalisten voor een gezamenlijke lunch bijeen en werd ook even stilgestaan bij het tragische ongeval waarbij de spits van vv Wijthmen Ramon Vosman op 28 jarige leeftijd om het leven kwam.
De spelers van Reaal Dronten hebben de voetbalclub vv Wijthmen een condolatiekaartje gestuurd om hun medeleven te betuigen.

Trainer Henk Posthuma hield een korte wedstrijdbespreking waarbij hij het team de opdracht gaf om als een hechte eenheid te gaan bikkelen.
Doordat onze centrale verdediger Remco Drenth was geschorst maakte de trainer de keuze om het hele team om te gooien.
Het centrale verdedigingsduo bestond deze wedstrijd uit Stefan Wermers en allrounder Niels Willems met de snelle Danny de Busser en de stugge sobere Nick Hoekman op de backposities.
Op het middenveld kregen Marc Otten, Ruben Geerts, Kevin Dolman & Jeffrey vd Brakel op de nummer tien positie de opdracht mee om de voorhoede met Danny Mol en Maarten Kempenaar te bedienen.
Na een prachtige en indrukwekkende wedstrijdbespreking over voetbalgochme, teamspirit en tactische omzettingen vertrokken de Red Black Devils vol goede moed richting Swifterbant.
Het volgend seizoen is Jan Bezema de nieuwe assistenttrainer bij Reaal Dronten waardoor Jan vandaag al naast Henk Posthuma op de bank kwam zitten.

Na een zeer gastvrij en hartelijk ontvangst werd er afgetrapt op een sfeervol en goed gevulde sportpark te Swifterbant.
Vooraf draaide de muziekinstallatie op volle toeren waardoor het talrijke publiek goed in de stemming was gekomen.
Meteen vanaf de aftrap nam Swift'64 het initiatief en moest doelman Machiel Werkman in actie komen om een kopbal van Bas van Spronsen onschadelijk te maken.
In deze beginfase stond Reaal aanvoerder Stefan Wermers op de goede plek om een voorzet van Bas van Spronsen op tijd weg te halen.

In de 10e minuut lieten de Reaalisten zich voor het eerst voorin zien, maar een eentweetje tussen Danny Mol en Maarten Kempenaar werd ternauwernood onderschept.
Een voorzet van Ruben Geerts belandde op het hoofd van Danny Mol, maar Swift doelman Menno Seinen bracht redding.
Het stond positioneel aanvankelijk goed bij Reaal Dronten waardoor ook Swift'64 grote moeite had om openingen te vinden.

In de 22e minuut gaf Thim Verhoeven een perfecte voorzet op Robbin Posthuma, maar deze grillige aanvaller kreeg de bal niet onder controle waarna even later Reaal doelman Machiel Werkman in actie moest komen om Florijn Diepstraten af te stoppen.
In de 25e minuut kreeg Swift'64 op randje strafschopgebied een vrije trap te nemen, maar deze vrije trap van Thim Verhoeven ketste via onderkant lat terug in het veld.
Met een snelle balcirculatie probeerde Swift'64 uit alle macht om de spitsen Bas van Spronsen, Robbin Posthuma en Rowald Bont te vinden.

Trainer Henk Posthuma gaf nu verdediger Danny de Busser de opdracht om de gevaarlijke spits en topscorer van Swift'64 Bas van Spronsen te volgen en van het scoren te houden.
Rond de 35e minuut doken de Reaalisten weer op voor het doel van Swift waar doelman Menno Seinen volledig mistastte bij een corner van Ruben Geerts en Danny Mol iets moois in zijn gedachten had, maar zijn halve omhaal mislukte volledig.
Plotseling was er weer teken van leven in het Reaal kamp, maar halve kansjes voor Jeffrey vd Brakel en Maarten Kempenaar leverden niets op waarna Swift'64 weer kwam opzetten.
In de 40e minuut kwam Swift'64 via een achterwaartse kopbal van topscorer Bas van Spronsen op een 1-0 voorsprong.
Hier ging een onmogelijke voorzet van Thim Verhoeven aan vooraf die uiterst fortuinlijk door Bas van Spronsen achterwaarts op het doel werd gekopt en over doelman Machiel Werkman in het doel belandde voor de 1-0.
Vlak voor rust probeerde Niels Willems met een afstandsschot nog iets te forceren, maar Swift doelman Menno Seinen bracht redding.
Met een 1-0 voorsprong voor Swift'64 gingen we rusten.

De Trainer benadrukte de spelers om meer lef en uitstraling te tonen. Hij paste wat omzettingen toe en eindigde zijn betoog met de dood of de gladiatoren want het team had de eerste helft veel te weinig laten zien. Met Danny de Busser centraal achterin en Marc Otten samen met Niels Willems een vrije rol op het middenveld hoopte de trainer op een ommekeer, maar helaas pakte het allemaal anders uit.
De gehele tweede helft liepen de Reaalisten achter de feiten aan en konden de duivels geen potten meer breken.

De beginfase van de tweede helft liet een rommelige spelbeeld zien waarbij Swift onmiddelijk weer het initiatief naar zich toe trok.
Nadat een poging van Bas van Spronsen met uiterste krachtinspanning door Danny de Busser werd geblokt zeilde een schot van Thim Verhoeven rakelings voorlangs.
In de 55e minuut was er geen houden meer aan en kwam Swift'64 via Niels Krol op een dikverdiende 2-0 voorsprong.
Hier ging een corner aan vooraf waarbij de verdediging van Reaal niet goed stond op te letten. Bij de tweede paal stond Robbin Posthuma op de goede plek om de bal keurig terug te leggen op Niels Krol die van dichtbij de 2-0 tegen de touwen wist te schieten.
Vanaf dit moment knakte er iets bij Reaal Dronten en oogde het team aangeslagen. In de 60e minuut probeerde Reaal verdediger Nick Hoekman met een dreigende voorzet gevaar te creeeren, maar in de directe tegenstoot was opnieuw Swift'64 weer gevaarlijk.

In de 68e minuut verkeek Reaal doelman Machiel Werkman zich op een hoge bal die hij in eerste instantie klemvast leek te hebben.
Plotseling kreeg de doelman deze bal niet onder controle waarna Swift aanvaller Robbin Posthum de trekker kon overhalen voor de 3-0.
Trainer Henk Posthuma bracht tussendoor nog Yanniqc Neijenhuis en Lesley Pankl voor Danny de Busser en Marc Otten in de ploeg.
Beide spelers verdienen een groot compliment want Danny de Busser en Marc Otten waren niet fit en verlegden hun pijngrens om deze wedstrijd te kunnen spelen.
Nadat Swift veteraan Kees ten Cate een gigantische kans liet liggen scoorde in de 80e minuut Bas van Spronsen op aangeven van Kees ten Cate de uiteindelijke 4-0 voor Swift'64.
Hiermee is de goalgetter Bas van Spronsen met 18 doelpunten de clubtopscorer van Swift'64 en kreeg hij een publiekswissel.
In de 90e leek Jeffrey vd Brakel nog de eretreffer voor Reaal te scoren, maar het zat deze wedstrijd niet mee voor de Reaalisten.
Er is deze wedstrijd geen man off the match omdat het hele team het in de tweede helft liet afweten.

Na afloop feliciteerde Trainer Henk Posthuma als een boer met kiespijn zijn zoon Patrick Posthuma met deze ruime 4-0 overwinning en fluisterde hem zachtjes veel succes richting het kampioenschap toe.
Alleen in de eerste helft tot aan de 40e minuut kon Reaal Dronten de koploper bijbenen, maar daarna stortte het team als een kaartenhuis in.
Door het verrassende 2-2 gelijkspel van Batavia tegen Zalk is Swift'64 met drie punten voorsprong nog steeds de koploper van de vierde klasse, maar ook Olympia'28 doet na de 0-3 overwinning op EDON nog steeds mee en staat met een wedstrijd minder op vijf punten achterstand op Swift'64. Er breken spannende weken aan.
Het deed mij goed om Duco Pater van sc Emmeloord te zien.

Volgende week heeft Reaal Dronten een vrije zaterdag, maar op Donderdagavond speelt Reaal in Biddinghuizen een oefenwedstrijd tegen de derdeklasser BAS. Aanvang is om 20:00 uur op sportpark De Schelp te Biddinghuizen. Op zaterdag 23 April speelt Reaal een thuiswedstrijd tegen Zwolsche Boys.
Hieronder volgen de opstellingen van beide teams en alle overige uitslagen van de vierde klasse C.