Afbeelding

Duikers van OWSVD uit Dronten beleven de sensatie van een ijsduik

Sport

DRONTEN - Zes leden van OWSVD, de duikvereniging uit Dronten, maakten zondagmorgen een ijsduik in de Reigersplas bij Lelystad. ,,Een bijzondere ervaring, want het komt niet vaak meer voor dat er voldoende ijs ligt om dit in Nederland te kunnen doen’’, aldus Kees van Koulil van OWSVD.

Toen het er vorige week op begon te lijken dat het licht zou blijven vriezen, besloot de vereniging een ‘ijsduikspecialty’ te organiseren. Dit is een cursus bestaande uit een deel theorie en een deel praktijk, maar vooral ook een flinke hoeveelheid voorzorgsmaatregelen.

Lange lijnen

Lange lijnen worden aan de duikers vastgemaakt, zodat zij altijd teruggehaald kunnen worden, mocht de apparatuur onder water bevriezen. Met deze lijnen kunnen mensen op de kant seintjes geven welke kant ze het best op kunnen zwemmen. Hij is ook bedoeld om de duikers een noodsignaal te kunnen laten geven. Dat was zondag overigens niet nodig.

Onder de zes duikers bevonden zich ook twee duikers in ‘natpak’. Bij dit type pak komt er een heel dun laagje water tussen pak en huid, wat daar opgewarmd wordt door het lichaam. Een goed passend pak zorgt er voor dat de duiker het warm genoeg houdt om een poosje de onderkant van het ijs te kunnen bewonderen.

Wellicht een herkansing

Dit keer was het ijs niet dik genoeg om er bovenop te kunnen staan: ,,De sensatie om elkaar door het ijs heen te kunnen zien werd daardoor gemist. Maar het blijft licht vriezen, dus misschien komt er nog een herkansing.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden