Joh. van der Hoogt trakteert.
Joh. van der Hoogt trakteert. ©maartenheijenk.nl

Smikkelen en smullen bij Vraagelkaarcafé dankzij de koekjesbakker van Swifterbant

Swifterbant

DRONTEN - Ze noemen hem ‘de koekjesbakker van Swifterbant’, omdat hij het personeel van de apotheek drie jaar lang iedere week getrakteerd heeft op zelfgebakken koekjes. Joh. van der Hoogt is 91 jaar en een vaste bezoeker van de Vraagelkaarcafés. Gistermorgen kwam hij naar de bijeenkomst in De Meerpaal. Mèt koekjes.

Vraagelkaar is een initiatief van Janet Turkstra uit Dronten, waarbij vragen mensen met vragen in contact worden gebracht met buurtbewoners die eraan kunnen voldoen. Daarbij kan het gaan om heel eenvoudige vragen als: wie heeft er zin in een fietstocht, een strandwandeling, een bezoek aan een museum of gewoon een drankje op een terras?

Is koekjes bakken een hobby van u?
Joh. van der Hoogt: „Ja, dat is uit noodzaak geboren. In 1997 heb ik een operatie ondergaan en toen ik thuis kwam, kon ik niet zo veel meer. Toen heb ik aan mijn vrouw gevraagd: vind je het goed als ik voor jou ga koken. Zo is het kook- en bakvirus ontstaan en dat is niet meer weggegaan.”

Maar bent u in Swifterbant bekend geworden als koekjesbakker?
„Een jaar of drie geleden kwam ik bij de apotheek en toen stond er iemand nogal onvriendelijk te doen tegen de dames. Ik vroeg of dat vaker voorkwam. Gelukkig niet, antwoordde ze. De volgende week heb ik koekjes voor ze meegebracht. Toen ze vroegen waar dat voor was, zei ik: omdat er ook mensen zijn die jullie werk waarderen. Omdat ik iedere week medicijnen ging halen, heb ik drie jaar lang iedere week koekjes meegenomen. Vandaar de naam koekjesbakker van Swifterbant.”

Vandaag bent u ook de koekjesbakker van het Vraagelkaarcafé?
„Ja, ik heb er negentig gebakken. Dat moet volgens mij voldoende zijn. In een gesprek met Janet werd mij gevraagd wat ik deed. Toen kwam dit naar voren en heb ik gezegd: volgende keer breng ik koekjes voor jullie mee.”

U bent gaan koken en bakken omdat u niet zo veel meer om handen had. Wat deed u daarvoor allemaal?
„Alles! Er is volgens mij maar één ding dat ik niet graag doe. Dat is tuinieren, daar hou ik niet van. Voor de rest: ik ben een oude techneut, dus dingen maken doe ik allemaal zelf. Ik heb als stelregel: wat je niet kunt kopen, dat moet je maken.”

Waar moeten we dan aan denken?
„Bijvoorbeeld aan een motorboot. Die heb ik ooit gemaakt en daar heb ik dertig jaar mee gevaren. Ik ben begaafd met een paar goede handen en een goed denkvermogen en dat benut ik nog.”

Hebt u in uw werkzame leven ook in de techniek gewerkt?
„Ik was leraar, inderdaad in de techniek. Eerst door heel Nederland en daarna 32 jaar in Nijkerk.”

Hoe bent u dan in Swifterbant beland?
„Ik woonde in Nijkerk en ik was gepensioneerd. De griepprik werd gegeven door mijn oud-buurman en die vertelde dat hij ermee stopte. Op dat moment wilden wij ook wel weg uit Nijkerk. We hadden er geen vrienden meer, die waren overleden. Onze kinderen zouden vertrekken uit Nijkerk en we wisten dat er in Swifterbant seniorenwoningen waren. Die stap hebben we gezet ik woon nu al 28 jaar in Swifterbant.”

Geen spijt gehad?
„Nee, ik wil er niet meer weg! Het is een warm bad. Door het verlies van mijn vrouw hebben ook mijn kinderen ontdekt waarom ik niet weg wil. Want iedereen leeft mee. Men is niet meelevend, nee, maar men leeft mee. Dat is echt wat anders. En dan ga je niet weg.”