De loodsen aan de Industrieweg in Swifterbant.
De loodsen aan de Industrieweg in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Gemeente bedenkt zich: Inspectierapporten Spelwijk voorlopig niet openbaar

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Met alle plezier”, zei burgemeester Aat de Jonge donderdag toen gemeenteraadsleden alle rapporten over de asbestloodsen in Swifterbant op tafel wilden hebben, „Wij hebben niks te verbergen, u mag het inzien, u mag het krijgen.”

De dag na de gemeenteraadsvergadering kreeg DeDrontenaar.nl de toezegging dat de inspectierapporten beschikbaar zouden worden gesteld. Deze moesten alleen nog geanonimiseerd worden. Ofwel: de namen moesten worden doorgestreept.

Blijven geheim

Vijf dagen later heeft de gemeente die toezegging weer ingetrokken. De rapporten blijven voorlopig geheim. Argument is dat de rapporten volgens het gemeentebestuur in samenhang met de bevindingen van de omgevingsdienst moeten worden gepresenteerd: „De documenten staan niet op zichzelf.”

Is dat uw rol?

Tijdens de raadsvergadering wilde de burgemeester die gegevens van de omgevingsdienst al liever niet openbaar maken. Hij zou ze beschikbaar stellen, maar voegde eraan toe: „Is dat nou echt uw rol?”

De Jonge riep de fracties van SP en PvdA om daar nog eens goed over na te denken: „U draait zichzelf in een toch complex vraagstuk. U gaat wel heel erg op de stoel van ambtenaren en van het dagelijks bestuur zitten.”

Asbestloodsen