Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Wat de PvdA ook probeert: de voltallige gemeenteraad kiest voor Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - Suzanne Stoop (PvdA) heeft vanavond een ultieme poging gedaan om haar mede-gemeenteraadsleden ervan te overtuigen dat ze een fout maken. Zij vindt dat er nog niet moet worden gekozen voor Swifterbant-zuid als nieuwe woningbouwlocatie. In plaats daarvan wil zij de bevolking laten kiezen tussen Zuid en Rivierduin. Ze kon echter hoog en laag springen: de voltallige gemeenteraad koos voor Zuid.

„Wat maakt het nu uit om het besluit een maandje op te schorten om de mening van de inwoners te horen?”, vroeg het PvdA-raadslid. Toen ze geen gehoor vond bij de rest van de raad, verliet ze boos de raadszaal: „Kennelijk luistert u liever niet naar de inwoners en bepaalt u zèlf wel wat goed is voor Swifterbant!”

Dorpsbelangen

De werkgroep ‘Swifterbant Groeit’ heeft het advies gegeven om Swifterbant-zuid aan te wijzen als woningbouwlocatie. Die keuze is door B en W overgenomen. Volgens Suzanne Stoop zijn tal van inwoners het daar echter niet mee eens, waaronder Dorpsbelangen en de winkeliers.

Danieke van Baal (GroenLinks), Willemien Wever (CDA) en Peter Duvekot (SP) konden nog wel enigszins meevoelen met de PvdA. Zij vroegen B en W om te leren van wat er mis is gegaan bij de besluitvorming. Het was voor hen echter geen reden om nee te zeggen tegen Zuid. „Want de werkgroep is niet over één nacht ijs gegaan”, zei de woordvoerster van het CDA.

Goed geluisterd

De drie coalitiepartijen wezen het voorstel van de PvdA resoluut af. „Naar onze mening is er goed geluisterd naar de inwoners van Swifterbant”, zei Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten). Roelof Siepel (ChristenUnie) vond het niet gepast om eerst de bevolking naar haar mening te vragen en vervolgens te zeggen: wij gaan het overdoen.

„De zoektocht heeft lang genoeg geduurd”, meende Paul Gach (VVD), „Het is een illusie dat we één locatie kunnen vinden waar iedereen het over eens is. Het belangrijkste is nu: vaart maken en duidelijkheid geven. We moeten voorkomen dat we weer verzanden.”

Snelheid

Wethouder Peter van Bergen was blij met die steun: „De keuze voor Swifterbant-zuid is een combinatie van haalbaarheid, draagvlak, maar ook snelheid. Als we kiezen voor Rivierduin, belanden we in een tijdspad dat we Swifterbant niet kunnen aandoen. Swifterbant wacht al zó lang…”

De éénmansfractie van de PvdA deed niet mee aan de stemming. Daardoor was de keuze voor Swifterbant-zuid uiteindelijk unaniem. De wethouder noemde dat ‘een mijlpaal voor Swifterbant’: „Na 14 jaar ligt er eindelijk een besluit over de woningbouwlocatie.”

Swifterbant-zuid