Volleybal op de locatie van het toekomstige MFC in Swifterbant.
Volleybal op de locatie van het toekomstige MFC in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Gemeenteraad in 7 minuten klaar met verdubbeling budget MFC Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeenteraad sprak gisteravond ruim een uur over het wel of niet verhogen van het budget voor de verbouwing van het gemeentehuis met 1,4%. De verdubbeling van het budget voor het multifunctioneel centrum Swifterbant werd in amper zeven minuten afgehandeld. Op 3 juli wordt er een bouwbord geplaatst op de locatie Het Kombuis.

Alleen het CDA stelde nog wat vragen over de gang van zaken rond het MFC. Leefbaar Dronten gaf haar eigen wethouder de complimenten. Daar bleef het bij.

Zelf verantwoordelijk

Het is niet zo vreemd dat de gemeenteraad niet zo moeilijk doet over verhoging van het budget van 1,5 naar 3 miljoen. Ten eerste omdat het dorp Swifterbant al heel lang wacht op het MFC. Ten tweede omdat de gemeenteraad er zelf verantwoordelijk voor is dat het oorspronkelijke plan het niet haalde en het allemaal zo lang duurde.

Twee jaar geleden lag er een kant en klaar plan voor een MFC op de locatie van De Hoeksteen. Op initiatief van CDA, VVD en SP trapte de voltallige gemeenteraad toen echter op de rem. Zij konden zich niet vinden in de keuze van B en W voor aannemer Bramer uit Vriezenveen.

Iedere aannemer moet de kans krijgen om het werk uit te voeren, vond de gemeenteraad toen. Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) zei dat dit een tijdverlies van 6 tot 9 maanden zou betekenen, maar verwachtte dat de consequenties voor de prijs zouden meevallen.

Misrekening

Twee jaar later kan geconstateerd worden, dat dit een misrekening is geweest. In de tussentijd trokken de kerken en stichting De Oeverwal zich terug en moest er een heel nieuw plan worden gemaakt voor een andere locatie.

Dat ook het nieuwe plan inmiddels forse vertraging heeft opgelopen, komt volgens de wethouder doordat heel veel partijen moesten meepraten: „Het is een gezamenlijk project met OFW, De Meerpaal, Coloriet, de bibliotheek en dan vergeet ik er misschien nog één.” Ook de architectenselectie nam meer tijd in beslag dan gepland.

„Heel veel inwoners geloven niet dat het nu echt gaat gebeuren”, zei Willemien Wever (CDA). Van Bergen kondigde aan dat op 3 juli het bouwbord wordt geplaatst: „Dan tonen we dat er ècht gebouwd gaat worden.”

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl