Hajia samen met haar vader Abdellah Zaki.
Hajia samen met haar vader Abdellah Zaki. NTR

NTR zendt op twee zondagmiddagen een eerbetoon aan Abdellah Zaki uit Swifterbant uit

Swifterbant

SWIFTERBANT - De NTR zendt op twee zondagmiddagen een documentaire uit over de zoektocht van Hajia Zaki naar de geschiedenis van haar vader: Abdellah Zaki uit Swifterbant. Het programma heeft als titel ā€˜De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zakiā€™.

ā€žAbdellah Zaki is Ć©Ć©n van de vele Marokkanen die vijftig jaar geleden naar Nederland migreerdenā€, schrijft de NTR in een persbericht, ā€žHajia's vader was geen stereotype gastarbeider. Abdellah Zaki's verhaal begint in 1936 als hij wordt geboren in Casablanca. Daar ontstaat zijn grootste passie: schilderen en liederen schrijven. Hij volgt in Marokko een kunstopleiding en de muziekschool.ā€

Angstvallig geheim

ā€žEenmaal in Nederland, in de jaren zestig, werkt hij in verschillende fabrieken in de Flevopolder. In zijn vrije tijd schildert hij veel op zijn zolderkamer. Ook blijft hij musiceren. Zijn vrienden en familie kennen zijn werk goed maar voor de verdere buitenwereld houdt hij zijn passie tot zijn dood in 2017 angstvallig geheim.ā€

Waarom is Zaki nooit met zijn werk naar buiten getreden? Zijn dochter Hajia zoekt in dit tweeluik naar antwoorden op deze en andere vragen die ze heeft over haar vaders verleden, zijn passies en worstelingen.

Marokkaanse Vincent van Gogh

Ook heeft Hajia een missie: De nalatenschap van haar vader, die na zijn dood ā€˜de Marokkaanse Vincent van Goghā€™ wordt genoemd, een bijzonder eerbetoon geven. Is Zaki's erfenis zo bijzonder dat het Hajia lukt zijn werk een plek te geven in een museum in Nederland of Marokko?

ā€žDe bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki is het verhaal van een eigenzinnige vader en een dochter die de nalatenschap van haar vader levend wil houden en een plek wil geven in de gedeelde geschiedenis van Marokko en Nederlandā€, aldus de NTR.

Uitzendingen

  • Zondag 15 december, 16.25 uur bij de NTR op NPO 2
  • Zondag 22 december, 16.25 uur bij de NTR op NPO 2