De locatie van de nieuwe fabriek.
De locatie van de nieuwe fabriek. screenshot voorstel B en W.

Nieuwe fabriek in Swifterbant mag van gemeente 22,5 meter hoog worden

Swifterbant

SWIFTERBANT - Het gemeentebestuur van Dronten wil graag meewerken aan de vestiging van een nieuwe fabriek langs de Dronterringweg in Swifterbant. B en W vinden het goed dat het gebouw 7,5 meter hoger wordt dan nu toegestaan en dat het iets buiten de officiële bouwgrenzen valt.

De firma Hardeman wil in Swifterbant een bedrijf bouwen wat prefab gevels maakt voor de woningbouw. Het wordt onderdeel van de Hardeman Groep in het dorp Lunteren op de Veluwe. Dit bedrijf heeft onder de naam Harton ook een fabriek in prefab betonwanden in Zeewolde.

De Wieling

De nieuwe fabriekshal wordt gebouwd aan De Wieling en is daardoor goed zichtbaar vanaf de Dronterringweg, de doorgaande weg tussen Dronten en de Ketelbrug. Het plan voldoet volgens de gemeente aan de ‘hoge architectonische kwaliteit’ die vereist is op deze zichtlocatie.

Onderdeel van de fabriek vormt een silo ter hoogte van 22,5 meter. Volgens het bestemmingsplan mag de fabriek maximaal 15 meter hoog zijn. Hardeman plaatst de silo 't liefst in het hoofdgebouw plaatsen en overschrijdt daarmee de maximum hoogte. De gemeente wil hieraan meewerken, omdat ze het een mooie oplossing vinden: „Losstaande silo’s zorgen voor verrommeling.”

Voor de bedrijfsvoering wil het bedrijf het gebouw vier meter buiten het bouwvlak van het bestemmingsplan plaatsen. Ook hier heeft het gemeentebestuur geen probleem mee: „Het doet geen afbreuk aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.”

Afbeelding
Kinderen bouwen computerspelen in de drie bibliotheken 13 uur geleden
Laurentien van Oranje
Kringloopwinkel Rataplan maakt kans op prijs uit handen van Laurentien 14 uur geleden
Afbeelding
Landbouwsector in gemeente Dronten relatief veel kleiner dan in de NOP 14 uur geleden