Nesten van scholeksters mogen niet verplaatst worden.
Nesten van scholeksters mogen niet verplaatst worden. Kobus van Leer

Honden op werkplaatsen Windplan Blauw: „Zodat de vogels verderop gaan zitten”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Windplan Blauw gaat akker- en weidevogels ontmoedigen om te nestelen in de buurt van de werkplaatsen voor de windmolens. Tijdens het broedseizoen lopen er vrijwel dagelijks mensen met aangelijnde honden rond: „Zodat de vogels verderop gaan zitten”, aldus Jeroen Demmer, ecoloog van hoofdaannemer Dura Vermeer.

Het broedseizoen valt voor een belangrijk deel samen met werkzaamheden voor Windplan Blauw. Het rondwandelen met Engelse pointers over de kavelpaden is volgens Demmer één van de meest efficiënte manieren om de vogels ertoe te bewegen niet vlakbij de werkplaatsen te nestelen. „Deze mensen zijn specialisten, ze weten waar ze op moeten letten”, zegt de ecoloog.

Nesten verplaatsen

Jeroen Demmer vertelde dit gistermiddag tijdens een digitale bijeenkomst over Windplan Blauw. De suggestie van Bokke Haanstra van natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied om nesten te verplaatsen, neemt hij niet over. Het is namelijk wettelijk verboden om nesten van beschermde vogels te verplaatsen.

„Daar moeten we dan misschien nog eens over praten”, lacht Haanstra. Demmer kiest echter voor het voorkomen dat de vogels vlakbij de windmolenlocaties nesten bouwen.

Grootschalig programma

Herman Vermeer kondigt aan dat Windplan Blauw een grootschalig programma voor akker- en weidevogels aan het voorbereiden: „En dat kan alleen in samenwerking met actieve mensen in het gebied.”

Windplan Blauw