Barbara Visser.
Barbara Visser. nia_palli

Windplan Blauw kan doorgaan ondanks radar, voor Groen wordt ’t spannend

Algemeen

DRONTEN - Nieuw onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat Windplan Blauw kan gaan bouwen, ook als de militaire radar bij Nieuw Milligen nog niet verplaatst is. Voor Windplan Groen ligt dat anders. „Dit windpark kan pas worden gerealiseerd nadat de radar in Nieuw Milligen niet meer in gebruik is”, herhaalt staatssecretaris Barbara Visser.

Defensie wil de huidige radar bij Nieuw Milligen (bij Apeldoorn) verhuizen naar Herwijnen. De radar is van landsbelang. Het signaal op de huidige locatie zou worden verstuurd als er rondom Dronten hoge windmolens komen. Dat probleem is opgelost, zodra de radar in Herwijnen wordt geplaatst. Bewoners van dat dorp in de Betuwe liggen echter dwars.

Voorwaarde

Het Rijk heeft in 2018 en 2019 zogenaamde ‘Verklaringen van Geen Bezwaar’ (VVGB) afgegeven voor de windparken Blauw en Groen. Voorwaarde was echter dat er pas gebouwd mag worden als de radar is verplaatst. Op dat moment voorzag de staatssecretaris daarbij nog geen probleem.

Inmiddels is de verhuizing vertraagd en is Defensie nog steeds aangewezen op de radar bij Apeldoorn. Beide windparken hebben ondertussen alle ruimtelijke procedures doorlopen en zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de bouw. De tijdelijkheid van de VVGB’s is de enige overgebleven onzekerheid.

Windplan Blauw

Staatssecretaris Visser heeft deze week antwoord gegeven op een aantal vragen van Kamerleden. Ze stelt dat nieuwe metingen hebben uitgewezen, dat de windturbines van windpark Blauw binnen de norm blijven voor zowel de huidige als de nieuwe militaire radars.

Verwacht wordt dat de initiatiefnemers van Windplan Blauw op korte termijn een definitieve VVGB aanvragen. „Niets lijkt de verstrekking van deze verklaring in de weg te staan”, weet Visser.

Ontoelaatbaar

„Echter, voor windpark Groen geldt nog steeds een ontoelaatbare verstoring”, legt de staatssecretaris uit. De ‘windboeren’ hebben alles opnieuw laten doormeten, maar de verstoring ligt nog steeds boven de norm. Dat komt onder andere omdat deze windkoepel nog niet heeft gekozen welk type windmolen er wordt geplaatst.

De deadline van financiering voor Windplan Groen maakt de plaatsing van de radar bij Herwijnen urgent, schrijft de staatssecretaris aan de Kamer: „Indien Defensie in januari 2021 nog steeds de Verklaring van Geen Bezwaar voor windpark Groen niet definitief kan maken, zorgt dit voor een vertraging in de planning van dat park.” Daarmee komen mogelijk de miljoenensubsidies in gevaar. „Dit vormt een ernstig afbreukrisico voor windpark Groen”, aldus Barbara Visser.

Windplanblauw

Windplangroen

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 11 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden