Bever
Bever Hans Braxmeier

Angst dat beverhol Swifterbos is ingestort: „Wij doen niets buiten de wetgeving om”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Natuurliefhebbers in Swifterbant maken zich zorgen. Er zitten sinds enige tijd bevers in het Swifterbos, maar een hol is deels ingestort. Boswachter Herman uit de Bosch denkt echter dat de bevers hun burcht niet in het bos hebben, maar in de Rivierduintocht.

Het onderwerp kwam vrijdag ter sprake tijdens een digitale bijeenkomst, waar inwoners in gesprek konden met de ecologen van Windplan Blauw. In het kader van de watercompensatie gaat dat windpark ook aan de slag in het Swifterbos. Inwoners zijn bang voor de gevolgen voor de bevers.

Strenge bescherming

Ecoloog Jeroen Demmer van hoofdaannemer Dura Vermeer probeerde hen gerust te stellen: „Wij hebben de bever waargenomen en we zijn ons ervan bewust dat de bever een strenge bescherming geniet.”

De ecoloog deed de toezegging dat er geen werkzaamheden worden uitgevoerd op minder dan 20 meter van een burcht. In de kwetsbare periode wordt zelfs 50 meter aangehouden: „Wij doen niets buiten de wetgeving om.”

Eén familie

Volgens Demmer is het onduidelijk of het ingestorte hol nog in gebruik is en of er in de omgeving van het bos één of twee burchten zijn: „Wij gaan er in ieder geval van uit dat het om één familie gaat.”

„Voor zover ik weet zit de burcht in de Rivierduintocht”, reageerde de boswachter. Hij wees erop dat deze tocht niet van Staatsbosbeheer is, maar van waterschap Zuiderzeeland. Uit de Bosch vroeg zich af of het verstandig is die burcht te laten afzetten en markeren: „Want dan worden er ook weer mensen nieuwsgierig.”

Windplan Blauw

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden