Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Probleem Windplan Blauw oplossen door Swifterbos te verbeteren: „Win-winsituatie”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Er komen geen windmolens in het Swifterbos. Toch gaat Windplan Blauw in het bos aan het werk. De windkoepel had moeite om dit vrijdag uit te leggen tijdens een digitale bijeenkomst voor belangstellenden. „Is er al bekend hoeveel bos er wordt weggehaald?”, wilde een dorpsbewoner weten.

In de eerste tekeningen stond indertijd windmolens middenin het Swifterbos. Na protesten in het dorp en in de gemeenteraad zijn deze molens iets verderop getekend. Windplan Blauw gaat straks toch in het bos aan het werk. Dit gebeurt omdat zowel de windkoepel als Staatsbosbeheer daar baat bij hebben. „Het is een win-winsituatie”, zegt omgevingsmanager Marit Laane van Windplan Blauw.

Regenwater

„Bij de aanleg van het windpark worden verhardingen aangelegd, bijvoorbeeld de parkwegen tussen de molens”, legt Laane uit, „Om problemen met de waterhuishouding te voorkomen, moet hiervoor op een andere locatie de mogelijkheid worden gecreëerd om het regenwater af te voeren en op te vangen. Dat heet watercompensatie.”

Windplan Blauw moet dus extra wateroppervlakte scheppen. Dat is een harde eis van waterschap Zuiderzeeland. „We hebben gezocht naar geschikte locaties en zo zijn we onder andere uitgekomen bij Staatsbosbeheer.”

Kwaliteitsverbetering

Staatsbosbeheer heeft in het Swifterbos het probleem dat het er in de zomer te droog is en in de winter te nat. De wens van Staatsbosbeheer om de waterhuishouding te verbeteren viel samen met de verplichting van Windplan Blauw. „Een win-winsituatie”, zegt Laane nogmaals, „Een kwaliteitsverbetering voor het bos èn extra vierkante meters water, waardoor wij voldoen aan de eisen.”

De voorlopige plannen voor het bos bestaan uit watergangen verbreden, natuurvriendelijke oevers aanleggen, stuwen plaatsen, duikers verkorten, open water of poelen creëren en bestaande poelen vergroten. „We zijn het ontwerp verder aan het doorontwikkelen. Als het klaar is brengen we het naar buiten”, belooft de omgevingsmanager.

Een verzopen bos

Boswachter Herman uit de Bosch: „Wij hebben al jarenlang een waterprobleem. Bij extreme situaties is het niet controleerbaar. In de winter is het een verzopen bos.” Hij ziet alleen maar voordelen in de samenwerking met Windplan Blauw en verwacht dat het veel betere waarden voor het bos gaat opleveren.

„Het is voor de toekomst nodig dat het bos klimaatbestendig wordt. We hebben nu een kans om het bos stabieler te maken. We halen hier echt winst mee, we krijgen op deze manier een beter bos.”

Landbouwgronden

„Dus een probleem van Windplan Blauw wordt opgelost in het bos?”, vraagt een bewoner. Marit Laane antwoordt dat er ook op landbouwgronden veel gebeurt: „We zijn op meerdere fronten bezig met watercompensatie.”

Een andere verontruste inwoner wil weten hoeveel bomen er gekapt worden. Uit de Bosch erkent dat er voor de duikers en dammen wat bomen zijn verwijderd: „Maar verder worden er geen bomen gekapt, wordt er alleen wat gesnoeid.”

Windplan Blauw

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 12 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 12 uur geleden